Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [CSS]Problem z PNG w IE6
drzalek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam na stronie menu zbudowane z siedmiu ikonek, ikonki są w PNG, bo ładnie się prezentuje półprzezroczystość, niestety dotyczy wszystkich przeglądarek poza IE6 (starszych pewnie też, ale to już nie problem).
W IE6 ikonki wyświetlają się z paskudnym liliowo-szarawym tłem.
Chciałbym to jakoś naprawić, ale nie wiem za bardzo jak...

Wrzuciłem na serwer pngbehavior.htc i w head kod dla IE

1. <!--[if IE]><style type="text/css"> img { behavior: url(pngbehavior.htc); } </style><![endif]-->

ale niestety nie dało to oczekiwanego rezultatu.

Kombinowałem także z Biblioteką JavaScript IE7, ale ona też tak jakby nie działała.

Problem być może leży w tym, że ta przeglądarka jakby w ogóle nie czytała tych komentarzy <!--[if IE]>, bo gdy rozwiązywałem kwestie paddingów dla IE6 to style zawarte między tymi komentarzami, definiujące specjalnie dla IE paddingi, też nie skutkowały, dopiero !important w arkuszu dał efekt.

Może macie, znacie, jakieś filtry do plików PNG w IE6, wiem, że były jakieś filtry obsługujące półprzezroczystość w IE, ale nie wiem jakie to były i czy dla plików PNG będą miały zastosowanie. Jeśli wiecie coś na ten temat to proszę o pomoc.

Pozdrawiam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
wujko_thc

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

1. #main .shadow-top .left { filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(src="pic/cien/tl.png", sizingMethod="crop"); }

działa na IE6 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.01.2026 - 15:45