![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
taki dziwny problem mam, nie wiem czy sam go stworzyłem czy po prostu nie da się tego tak łatwo zrobić. mam 6 różnych formularzy, 6 różnych modeli czyli 6 różnych tabel w bazie. w kontrolerze chciałbym to w jednym miejscu zapisywać, ale tak, żebym nie musiał tam podawać, które dane zapisuje. po prostu wszystkie dane muszą być zapisane. problem w tym, że w formularzu mam checkboxa, który ma wartość 0 lub 1. dane zapisuje w ten sposób:
problem w tym, że gdy ten checkbox jest odznaczony (ma wartość 0) to nie występuje on w tabeli z parametrami - w bazie nie są zapisywane dane, że ktoś odhaczył tego checkboxa (czyli powinno zapisać się 0). jak mógłbym to inaczej zrobić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba nie będzie to takie proste.
na podstawie parametru przesłanego z URL (lub innego) tworze odpowiedni model.
więc jak? musiałbym każdemu modelowi taką metodę pisać. przy określonej ilości, powiedzmy 5 to jeszcze znośne jest. ale jak za kilka miesięcy wprowadzę kolejny model to takich poprawek może być więcej. bo to nie byłoby jedyne miejsce gdzie muszę to zmieniać. hmm ale tak sobie myślę, że to mógłby być dobry pomysł. nie tyle dobry co jedyny rozsądny:) przy braku innych prostszych - mniej inwazyjnych w modele. dzięki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 21:47 |