![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam ciekawą koncepcję na tzw. "serwis społecznościowy" - szczegółów nie będę zdradzał.
Chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy: 1 Czy na początku bardziej się opłaca skorzystać z infrastruktury jakiejś firmy oferującej profesjonalny hosting, czy raczej zainwestować we własny sprzęt i trzymać go u jakiegoś providera z szybkim łączem? Jakieś inne rozwiązania? 2 Czy lepiej jest rzeźbić kod od początku do końca samemu, czy skorzystać z jakiegoś popularnego frameworka (nie mam jeszcze dużego doświadczenia w żadnym)? 3 Jaki byłby najlepszy mechanizm lokalizacji - w przyszłości serwis ma być dostępny w wielu językach (na początku w polskim i angielskim). 4 Czy SEPostgreSQL będzie dobrą bazą do czegoś większego? 5 Jakieś ogólne wskazówki? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2004 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
dołączam się do kolegi.. ostatnio zastanawia mnie jak działają wielkie portale. Przykładem najpopularniejszym może być nasza-klasa, czy też fotka. Głowne pytania: 1) Jakie serwery? jeden czy wiecej? Hosting czy własny serwer? 2) Technologie, czy PHP + MySQL wystarczą? Czy dobrym pomysłem jest AJAX? Czy lepiej napisac swoj silnik czy freamwork? 3) MySQL - czy jedna baza wystarczy? Np. komentarze na poltarach spolecznościowy, jest ich setki milionów, czy to w jednej bazie sie miesci czy wiecej? Jak się obsługuje kilka takich samych baz? 4) Jak to wszystko działa pod obciązem? Czy są jakieś specjalne sposoby na to? Cachowanie wystarczy? I czy jest niezbędne? 5) Bezpieczeństwo - jakie są najważniejsze środki bezpieczeństwa w portalach spolecznościowych? Jak wygląda system bezpiecznego logowania? 6) Dostęp np do zdjęc, jeżeli są w folderze to jak zablokować bezpośredni dostep do nich, żeby były odczytywane tylk oprzez strone i wyświetlane na niej? 7) Przyjazne linki - konieczność czy tylko ozdoba? Może macie jeszcze jakieś cenne informacje nt. strony technicznej wielkich portali? Również bedę wdzięczny za jakiekolwiek linki. Z góry dzięki za każdą wypowiedź. Pozdrawiam, Sebastian |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 09:38 |