![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
na alegro przy wyszukiwaniu mamy możliwość określenia szukania miejscowosci, ktora leży nie więcej niż x kilometrów od nas. Jako gość podaje wówczas kod pocztowy mojego miasta. Wówczas wyszukiwarka znajduje produkty, które nie leżą w miastach dalej niż zadana odległość. Dziala to szybko Jak oni to robią? Mają bazę, w ktorej trzymają odleglosci między każdym kodem pocztowym czy jakoś inaczej? Skoro dziala to szybko to wydaje mi sie, iz wlasnie mają kazdy kod z kazdym, ale mogę sie mylić. Może ktoś z Was wie cos wiecej? z góry dziękuje |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak jest to na allegro, ale obstawiam że to jednak linia prosta. Odległość po drogach jest dość trudna do obliczenia - popatrz na mapę - nie ma czegoś takiego jak 1 trasa więc trzeba najpierw jakąś trasę wyznaczyć - tu z kolei programy biorą pod uwagę jakość dróg, tępo przejazdu itp. To są dość skomplikowane obliczenia.
Zresztą pytanie czy użytkownik musi znać dokładną odległość po drogach... ale to już zależy od zastosowania. Jeśli chciałbyś mieć dokładne ilości po drogach to raczej trzeba by stworzyć bazę odległości między miastami/wsiami itp, bo obliczenie w locie odległości po drogach, było by kosmicznym wyzwaniem dla skryptu. Oczywiście wszystko da się zoptymalizować i wszystko da się przyspieszyć, ale taki skrypt byłby i tak zasobożerny - pytanie więc czy na prawdę warto się męczyć czy lepiej przyjąć przelicznik np. że odległość drogowa = 1,2 odległości w linii prostej. Wydaje mi się, że większość użytkowników allegro raczej nie zwraca uwagi czy to faktyczna odległość czy jakieś tam przybliżenie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 18:57 |