Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Potomek ADODB?
Zepco

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czy ktoś wie jak zrobić klasę potomną dla ADODB?

Chodzi o to, żeby było...

[php:1:37234372f1]<?php
class BazaDanych extends ADOConnection
{
function DodatkowaFunkcja ()
{
.....
}
....
}
?>[/php:1:37234372f1]

Siedzę nad tym dość długo i przeglądam źródła ADODB. Ale nie mam pomysłu jak to ominąć. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
Z tego co zauważyłem, otwiera on jeszcze inny plik z katalogu Drivers i tworzy klasę, która jest potomkiem "ADOConnection". W sumie mógłbym stworzyć klasę potomną dla powiedzmy "ADODB_mysql", ale co w przypadku, gdy chciałbym przenieść dane na inną bazę...
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
chfast

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

O ile sie dobrze orientuje to dla kazdej bazy danych istnieje inna klasa ADOdb. To utrudnia sprawe bo chyba trzebaby napisac rozszerzenia dla wszystkich takich klass. No z tymze, ze pewnie korzystasz tylko z jednej bazy wiec mozesz sie tez do jednego rozszerzenia ograniczyc. A jesli chodzi o tworzenie obiektow to chyba najlepiej napisac funkcje podobna do ADONewConnection, która w odróżnieniu od wzoru będzie tworzyć obiekt rozszerzenia a nie klasy podstawowej. Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale pisze. Wiem, że to tylko teoria, ale nie mam już czasu zaglądać do kodu ADOdb. Jakby ci się nie udało to pisz...
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.09.2025 - 05:40