![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
na alegro przy wyszukiwaniu mamy możliwość określenia szukania miejscowosci, ktora leży nie więcej niż x kilometrów od nas. Jako gość podaje wówczas kod pocztowy mojego miasta. Wówczas wyszukiwarka znajduje produkty, które nie leżą w miastach dalej niż zadana odległość. Dziala to szybko Jak oni to robią? Mają bazę, w ktorej trzymają odleglosci między każdym kodem pocztowym czy jakoś inaczej? Skoro dziala to szybko to wydaje mi sie, iz wlasnie mają kazdy kod z kazdym, ale mogę sie mylić. Może ktoś z Was wie cos wiecej? z góry dziękuje |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznijmy od tego że na podstawie samych kodów to nic nie osiągniesz.
Nie ma w nich informacji na temat położenia. Musisz zdobyć bazę danych współrzędnych geograficznych dla kodów pocztowych. Jak ostatnio zbierałem bazę kodów to wyszło mi ok. 22 000, liczbę tą możesz ograniczyć trochę bo większość miast ma kilka kodów ale nie zmienia to faktu, że potrzebujesz współrzędnych. Jeśli chodzi o liczenie odległości rzeczywistej po drodze to zapomnij o tym. Dane potrzebne to takiej operacji są bardzo drogie (setki tysięcy złotych) a i tak musiałbyś napisać sobie oprogramowanie, które wyszukuje Ci najkrótszą drogę na tych danych. Pozostaje Ci liczenie w linii prostej. Zobacz sobie wzor na odleglosc 2 punktow w ukladzie wspolrzednych. A wiesz że do tego potrzeba ... współrzędnych (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 02:14 |