![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
na alegro przy wyszukiwaniu mamy możliwość określenia szukania miejscowosci, ktora leży nie więcej niż x kilometrów od nas. Jako gość podaje wówczas kod pocztowy mojego miasta. Wówczas wyszukiwarka znajduje produkty, które nie leżą w miastach dalej niż zadana odległość. Dziala to szybko Jak oni to robią? Mają bazę, w ktorej trzymają odleglosci między każdym kodem pocztowym czy jakoś inaczej? Skoro dziala to szybko to wydaje mi sie, iz wlasnie mają kazdy kod z kazdym, ale mogę sie mylić. Może ktoś z Was wie cos wiecej? z góry dziękuje |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za informacje, przejrze sobie te "mapy".
Cytat znajac kierunek i odleglosc od miasta satelity od miasta glownego w okregu da rade obliczyc odgleglosc. hmmm.... zalóżmy ze mamy sytuacje 1 2 3 4 1 - glowne miasto mojego miasta 2 - moje miast 3 - docelowe miast 4 - glowne miasto docelowego miasta No i odleglosc jest taka: 4-1 - odleglosc od glownych miast 2-1 - odleglosc od mojego miasta do glownego 3-4 - odleglosc od docelowego do glownego 4-1 - 2-1 - 3-4 - odleglosc szukana. Na tym schemacie widze ze 2 jest po prawej 1 i ze dwa jest po lewej 3 i 4 i wiem jak odejmowwac. Ale przeciez rozlozenia miast bedą rozne. Skad mam znac te wzajemne kierunki? Mozna je poznac np. poprzez wspolrzedne geograficzne. ok. ale jak robie wyszukiwarke i wale zapytanie ktore wyszukiwac mi bedzie miasta z zadanej odleglosci to chyba nie bede w zapytaniu sie bawil w jakies warunki i kosmiczne wyliczanie tego w locie w zapytaniu. Allegro tak robi czy jest tu moze jakis sprytny haczyk, ktorego nie widze? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 18:36 |