![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 2 Dołączył: 6.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś tam w swoim życiu w php napisałem. Dopóki koncentrowałem się na frontendzie to mi strukturalne programowanie wystarczało (strony dla malych firm nie wymagały bycia alfą i omegą z php). Teraz jednak chcialem się bardziej skoncentrować na php, ogarnąc troszke frameworki więc uznałem, że konieczne będzie poznanie OOP w php.
Przeczytałem pare kursów dziś i wczoraj. Na razie to mam jeden wielki mętlik. W zasadzie coś juz tam tworze, ale najwazniejsze dla mnie jest zrozumienie logiki. Czyli załóżmy yyyyy eeeeeee, że chce zrobić powiedzmy system newsowy. To czy jezeli utworzę: klasa: newsy właściwosci :tytul,autor,data, tresc etc metody: dodaj newsa, usun newsa, edytuj newsa, wyswietl newsa to czy będzie to poprawne logicznie rozumowanie? Czy to będzie juz oop, czy może już o tej godzinie po takiej ilości tekstu i informacji pierniczę jak potłuczony? Jak do takiej klasy dolaczyc komentarze? Czy utworzyc sobie analogicznie klasę komentarze z odpowiednimi polami i metodami ( w zasadzie identycznymi) czy jak? edit: Teraz jeszcze sobie tak wydumałem, że wyświetlanie newsa mogłoby być oddzielone od samej klasy.hm? Ten post edytował owi 7.10.2008, 01:58:30 -------------------- eee yyy portfolio
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, dobrze rozumujesz.
Radziłbym Tobie poszukać podobnych tematów - jest Ich mnóstwo - Sam pamiętam jeden gdzie sie szeroko o tym wypowiadałem. Wyswietlanie powinno być oddzielone od samej klasy która trzyma dane. Jest to naturalne i bardzo wygodne podejście. Daje dużą elastyczność. Jestem przeciwny takim smaczkom (odnosząc się do twojego przykładu) jak:
lepiej wygląda jak klasa news nie jest tak wyspecjalizowana i zajmuje sie tylko zapisywaniem lub zwracaniem danych:
lub
Oczywiście to jest uproszczony przykład, po bardziej skomplikowane rozwiązania zapraszam do zapoznania się z którymś z wiądących frameworków ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 18:22 |