![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam chce zaczac pisac bardziej zaawansowany cms od tego co napisalem 3 miesiace temu chce w nim zastosowac System szablonow(skromna klase kumpla) i moduly i oczywiscie poprawic sam kod.
Problem tkwi w tym ze nie wiem na czym polega zasada pisania modulow i jak maja one dzialac czy ktos molgby mi to opisac szukalem cos tam w google ale z przykladow nic nie widzialem, oprocz pisanie nowych modulow pod PHP NUKE i JOOMALE jednak nie chce sie zaglebiac w ich kod. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat nie wiem jeszcze zabardzo jak "includowac" moduly do glownej aplikacji - jak najbardziej prozaicznie - masz w bazie strukturę serwisu i po kliknięciu w odpowiednią pozycję menu pobierasz z bazy takie info jak: sposób generowania meta-tagów, opis, tytuł, templaty, arkusze stylów no i informacje o załadowanych modułach. Na tej podstawie includujesz właściwe moduły. Ja np. teraz pracuję nad modułem, który nazwałem "plikownia" - po jego załadowaniu użytkownicy mogą dodawać i opisywać pliki etc. Są też moduły artykułów, nowości etc. Każdy ma własną grafikę, arkusze styli, system uprawnień, panel etc. Możesz moduły integrować bardziej lub mniej - każde podejście ma jakieś wady i zalety. Ja Ci radzę na początek skupić się na tym, aby CMS był elastyczny - żeby można było dla każdej kategorii podpiąć dowolny templat i arkusz styli - zmieniać ma się wszystko, a nie tylko środek środka z treścią, a cała reszta includowana na sztywno. Możesz też iść w taką stronę:- na początek pomyśl, jak najlepiej oddzielić silnik od HTML'a i uczynić system maksymalnie elastycznym i użytecznym. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 09:59 |