Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][MYSQL]Problem z wpisaniem danych do bazy
piotrekk

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
mam niecodzienny problem z wpisaniem danych do bazy danych. Skrypt jest identyczny jak wcześniej i wszędzie działa, jednak tym razem dochodzi do pewnego momentu i wyskakuje mi błąd. O to część kodu:
  1. <?php
  2. if (!($connection = @mysql_connect($host, $login, $haslo)) || !($db = @mysql_select_db($db, $connection)))
  3.    {
  4.        $_SESSION['error'] = "Problem z polączeniem z baza danych, prosimy powiadomić o tym administratora serwisu.";
  5.        header("Location: ../function/error.php");
  6.        exit;
  7.    }
  8.    
  9. $sql = "select max(id) from $tabela";
  10.            
  11. if(!($result = mysql_query($sql, $connection)))
  12.    {
  13.        $_SESSION['error'] = "Problem z pobieraniem danych z tabeli: ".$tabela.".Prosimy skontaktować się z Administratorem ";
  14.        header("Location: ../function/error.php");
  15.        exit;
  16.    }
  17.    
  18. $nowaNazwa = $result['max(id)'] + 1;
  19.  
  20. /* !! do tego momentu wszystko gra i nagle wywala mi błąd. Nie mogę ani włączyć polskich znaków za pomocą tego, a jak to usunę i zostawię
  21. poniższa $query to i tak i tak tu wszystko siada i nie przechodzi dalej. */
  22.  
  23. if(!(mysql_query("SET names utf8", $connection))); //
  24.    {
  25.        $_SESSION['error'] = "Nie udało się włączyć polskich znaków.";
  26.        header("Location: ../function/error.php");
  27.        exit;
  28.    }
  29.    
  30. $query = "insert into $tabela SET id=$nowaNazwa, cena=$cena, material=$material";
  31.    
  32. if(!(mysql_query($query, $connection)))
  33.    {
  34.        $_SESSION['error'] = "Nie udało się zapisać danych w bazie danych, powiadom o tym administratora strony. Dziekuję.";
  35.        header("Location: ../function/error.php");
  36.        exit;
  37.    }
  38. ?>

Tworząc baze danych ustawiłem na dostęp na wszystkie możliwości. Nie mam pojecią co się dzieje, czy ktos widzi błąd?

prosze o pomoc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif)

dzieki
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
piotrekk

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

wygląda tak jakbym nie mógł wykonać polecenia insert itd. Wszystko działa i select pobiera wartość, natomist jak już chce cos wstawic to wywala błąd. Wydaje mi się ze moze cos na serwerze jest zle ustawione? choc jak tworzylem baze danych to dodałem wszystkie mozliwosci wraz z insert i update.

nie wiem jak skorzystać z funkcji error_reporting. Jak tobie echo error_reporting(); daje mi informacje : 6143. Nic mi to jednak nie mowi. Jakieś sugestie ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 11:49