![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 18 Dołączył: 10.03.2008 Skąd: Dębno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.. Po przeczytaniu pewnego poradnika wziałem się za napisanie skryptu. Ma on pewien błąd otóż:
W każdej podstronie jest błąd Kod [b]Warning[/b]: session_start() [[url="http://simsnews.pl/test/function.session-start"]function.session-start[/url]]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/ibanez/domains/simsnews.pl/public_html/test/funkcje.php:160) in [b]/home/ibanez/domains/simsnews.pl/public_html/test/omnie.php[/b] on line [b]5[/b] [/b]I taki sam do plików: index.php, uzytkownicy.php, omnie.php, rejestracja.php.[b]Warning[/b]: session_start() [[url="http://simsnews.pl/test/function.session-start"]function.session-start[/url]]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/ibanez/domains/simsnews.pl/public_html/test/funkcje.php:160) in [b]/home/ibanez/domains/simsnews.pl/public_html/test/omnie.php[/b] on line [b]5 A tutaj kody: Index.php Kod <?php //wczytanie pliku z funkcjami require_once ("funkcje.php"); //rozpoczęcie sesji session_start(); //formularz logowania wy_form_logo(); ?> Funkcje.php Kod <?php function pol_mysql() { //ustawiamy teraz dane naszej bazy $db_host = 'localhost'; $db_user = 'ibanez_simsnews'; $db_pass = '********'; $db_name = 'ibanez_simsnews'; //ustawiamy polączenie z bazą danych $lacz = mysql_pconnect($db_host, $db_user, $db_pass); if(!$lacz) { echo "Wystąpił błąd: Połączenie z bazą nie powiodło się."; exit; } //wybieramy bazę if(!@mysql_select_db($db_name, $lacz)) { echo '<b>Baza danych chwilowo niedostepna. Przepraszamy.</b>'; exit; } } function wynik_db_do_tablicy($wynik) { $tablica_wyn=array(); for($licznik=0; $rzad=@mysql_fetch_array($wynik); $licznik++) $tablica_wyn[$licznik]=$rzad; return $tablica_wyn; } function html_url($url, $nazwa) { // wyświetlenie URL-a jako łącza ?> <P align="center"> <a href="<?=$url?>"><?=$nazwa?></a> </P> <? } //wyswietla nam pole do zalogowania się, bądź rejestracji;) function wy_form_logo() { ?> <form method=post action="uzytkownicy.php?m=log"> <TABLE ALIGN="center"> <tr> <td><b>Login:</b></td> <td><input type=text name="login"></td> <td><b>Hasło:</b></td> <td><INPUT type=password name="haslo"></td> <td align=center colspan=2> <INPUT TYPE="SUBMIT" VALUE="Zaloguj"></td> <td><a href="uzytkownicy.php?m=rejestracja">Rejestracja</a></td> </tr> </table></form> <? } // formularz rejestracji function dodaj_form() { ?> <form method=post action="rejestracja.php"> <TABLE ALIGN="center"> <tr> <td colspan=2><H1>Dodanie nowego użytkownika</H1><TD></TD></td> <tr> <td>Login:</td> <td><input type=text name=login></td></tr> <tr> <td>Numer Gadu-Gadu:</td> <td><input type=text name=gg></td></tr> <tr> <td>Skšd jeste:</td> <td><input type=tekst name=skad></td></tr> <tr> <td>Płeć:</td> <td>Mężczyzna: <input type="radio" value="m" checked name="plec"> Kobieta: <input type="radio" name="plec" value="k"></td></tr> <tr> <td>Hasło:</td> <td><input type=password name=haslo></td></tr> <tr> <td>Powtórz hasło:</td> <td><input type=password name=haslo2></td></tr> <tr><td colspan=2><h4>Hasło powinno składać się z nie więcej niż 12 znaków.</H4></td></TR> <tr> <td align=center colspan=2> <input type=submit value="Zapisz"></td></TABLE></form> <? html_url("index.php", "Logowanie"); } //dodajemy użytkownika do bazy danych function dodaj_usera($login, $gg, $skad, $plec, $haslo, $haslo2) { if ($haslo != $haslo2) { echo "<H3 ALIGN=center>Hasła nie są takie same.</h3>"; dodaj_form(); exit; } $polaczenie= pol_mysql(); // sprawdzenie, czy login nie powtarza się $wynik = mysql_query("select * from users where login='$login'"); if(!$wynik) return "Problem: zapytanie z bazy nieudane"; if (mysql_num_rows($wynik)>0) { echo "<H3 ALIGN=center>Użytkownik o takiej nazwie jest już zarejestrowany, spróbuj inny login</h3>"; dodaj_form(); } $czas = date("j-m-Y-G:i:s"); // umieszczenie usera w bazie danych $zapytanie = "insert into users values ('', '$login', '$gg', '$skad', '$plec', '$haslo', '$czas')"; $wynik=mysql_query($zapytanie); if($wynik) { echo "<H3 ALIGN=center>Rejestracja zakończona pomylnie</h3>"; echo "<H4 ALIGN=center><a href='index.php'>Strona Logowania</a></h4>"; exit; } return true; } function logowanie($login, $haslo) { $polaczenie= pol_mysql(); // sprawdzenie, czy login nie powtarza się $wynik = mysql_query("select * from users where login='$login'"); if(!$wynik) return "Problem: zapytanie z bazy nieudane"; if (mysql_num_rows($wynik)== 0) { echo "<H3 ALIGN=center>Niema takiego użytkownika w bazie danych</h3>"; wy_form_logo(); exit; } $tab_user = wynik_db_do_tablicy($wynik); if ($tab_user[0]['haslo'] != $haslo) { echo "<H3 ALIGN=center>Niepoprawne hasło</h3>"; wy_form_logo(); exit; } $user = $login; //rejestrowanie danych sesji session_register("user"); echo "zalogowany jako: <b>" .$user."</b>, jeste z <b>".$tab_user[0]['skad']."</b>, data twojej rejestracji to: <b>".$tab_user[0]['data']."</b><br>"; echo "<a href=omnie.php>Strona o mnie</a>"; } ?> uzytkownicy.php Kod <? //wczytanie pliku z funkcjami require_once ("funkcje.php"); //rozpoczęcie sesji session_start(); //kod PHP if ($_GET['m'] == 'rejestracja') dodaj_form(); if ($_GET['m'] == 'log') logowanie($login, $haslo); ?> omnie.php Kod <?php //wczytanie pliku z funkcjami require_once ("funkcje.php"); //rozpoczęcie sesji session_start(); //kod PHP if (session_is_registered("user")) { echo "Może posłużyć jako menu, czy coś innego;)"; echo "<br><A HREF=wyloguj.php>Wyloguj</a>"; } else { echo "<H3 ALIGN=center>Nie masz uprawnień do korzystania z tej strony! Wróc i się zaloguj</h3>"; html_url("index.php", "Logowanie"); exit; } ?> PS. Jak wchodze w omnie.php to mi niszczy sesje nie wiem dlaczego ;/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 18 Dołączył: 10.03.2008 Skąd: Dębno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uczyłem się PHP i już coś umiem ale nie znam wszystkich jego możliwości. Większość nauczyłem się właśnie z przerabiania takich skryptów. Dlatego szukam tak owego poradnika.. Nie wiem czy dobrze myślę ale mam taki skrypt downloadu... Można by go przerobić tak aby dodawać swój profil na podstawie dodawania plików ? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Jeszcze interesuje mnie coś z innej paki.. Jak zrobić aby załadować do Textarea Plik php. Czyli coś jak w WebText Evolution. Potrzebuję bo chce napisać panel zarządzania stroną
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 01:43 |