![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 210 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, tworze stronę w której obok adminstratorów bedą zwykli uzytkownicy.
Zastanawiam sie jak nadać (jak zrobić) uprawnienia. Strona sklada się z 4 działów : Dział1, dzaiał2, dzial3, dział4. Dział4 składa sie także z 4 poddzialów: dział4A, dział4B, dział4C i dział4D Jeśli chodzi o administratorów to powiedzmy admin1 - ma dostęp do wszystkiego, admin 2 ma dostęp do działu 1 i działu 2, admin3 ma dostęp tylko do jednego z działów (powiedzmy dział4). Użytkownicy mają automatycznie dostęp tylko do działu1, natomiast dostępd do pozostalych działów przydziela administrator. I teraz moje pytanie , czy uzytkowników i administratorow umieśćić w jednej tabeli, czy w oddzielnych - jak zrobić tabelę aby można bylo nadawać takie uuprawnienia? Prosze o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki system uprawnień... ja mam tak:
id_zasobu||user_login||flaga Jest jeszcze problem drzewa - gdy mam tak jak w powyższym: Cytat DZIAŁ1 DZIAŁ2 DZIAŁ3 DZIAŁ4 ----Dział4a ----Dział4b ----dział4c ----dział4d - to przykładowo: dział4||misiek||0 - zabroniony dostęp do działu4 i wszystkich poniżej dział4||misiek||1 - dostęp do działu 4, ale nie do działów niżej dział4||misiek||2 - dostęp do działu 4 i działów niżej dział4||misiek||4 - dostęp do działów niżej i edycja działu 4 - można też łączyć: dział4||misiek||2 dział4b||misiek||4 dział4c||misiek||0 - dostęp do działu 4 i poddziałów, jednak zabroniony dostęp do działu 4c plus edycja działu 4b - są problemy typu: dział4||misiek||0 dział4a||misiek||4 - do działu wyżej dostęp zabroniony, ale do tego niżej nie Nie wiem czy dobrze robię, ale nic lepszego jak na razie nie wymyśliłem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 01:35 |