Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> generator liczb losowych
kola76

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
czy istnieje taki program a jak tak to jaki by móc za jego pomocą wygenerować losowo liczby. Mam z pośród 3000 licz wygenerować 50, zupełnie losowo i przypadkowo, tylko nie wiem jak to zrobić:(

Pomóżcie jak możecie:(
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
f1xer

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

No to chyba zrozumiałem gdzie się mijamy ja mówiłem tutaj o rzeczywistych maszynach/programach a nie o teoriach bo teorii jest wiele i na pewno któraś zakłada generowanie liczb losowych (takich prawdziwych) tylko że nie udało się jej jeszcze wykorzystać w praktyce ale proszę cię jesteś większym autorytetem więc napisz że każdy ALGORYTM pisany na komputer lub inną machinę, w dowolnym języku programowania i o dowolnym stopniu komplikacji musi być jednoznaczny. A jeżeli chodzi o liczby losowe to po dokształceniu się doczytałem że zbiór liczb losowych ma jedną ciekawą własność mając nieskończenie wiele jego elementów nie da się precyzyjnie obliczyć następnego elementu czyli teoretycznie jest to możliwe tylko że z praktyką bywa gorzej zresztą chyba dlatego LOTTO ma takie maszynki do losowania zamiast kompa z odpowiednim oprogramowaniem i generatorem losowych liczb. Pozdrawiam i niniejszym oświadczam że więcej nie będę się spierał no chyba że po skończeniu magisterki tutaj wrócę i coś dopiszę do tego POSTA (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

Nie wydaje mi się że nie potrzebnie to zrobiłeś inni będą wiedzieć więcej a i ja się czegoś nowego nauczyłem.

Ten post edytował f1xer 30.09.2008, 12:32:50
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.10.2025 - 21:51