![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy istnieje taki program a jak tak to jaki by móc za jego pomocą wygenerować losowo liczby. Mam z pośród 3000 licz wygenerować 50, zupełnie losowo i przypadkowo, tylko nie wiem jak to zrobić:( Pomóżcie jak możecie:( |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli dochodzimy do wniosku że algorytm nie musi być jednoznaczny tak? no czyli można napisać algorytm który będzie nam za każdym razem zwracał inną wartość dla tych samych danych wejściowych? no nie wydaje mi się i serio na każdym wykładzie czy szkoleniu z programowania zawsze wykładowcy nie jednokrotnie wysokiej klasy specjaliści powtarzają że MUSI BYĆ JEDNOZNACZNY inaczej nie jest to algorytm i nie ważne czy są to proste funkcje sumujące czy złożone algorytmy generowania liczb losowych (a przynajmniej tak losowych jak to obecnie możliwe) na podstawie danych dotyczących szumów termicznych czy rozpadu izotopów, niestety ale chaos istnieje tylko w przyrodzie wszystko co jest zapisane jakimkolwiek wzorem dla konkretnych danych wejściowych da da ten sam wynik ZAWSZE bo jakoś trudno sobie wyobrazić inną sytuację. Ale wiem o czym mówisz MIKE mówisz o nieprzewidywalności programu to się zgodzę można taki napisać chodzi tutaj o to że nie znasz danych wejściowych ani sposobu działania więc nie możesz przypuszczać jaki będzie wynik. A i to nie jest moje widzi misie tak po prostu jest jeżeli się mylę to bardzo chętnie poczytam o takim algorytmie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 23:53 |