Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> User Agent i adres IP dobre zabezpeiczenie?!
Mateusz Bogolubo...

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chciałbym oprzeć bezpieczeństwo skryptu m.in. o informacje o User Agent i adres IP. Wiem, że jest możliwość zmiany tychże informacji i nie jest to jednoznaczne identyfikowanie użytkownika.

Jednak nie na tym problem polega. Bardziej intryguje mnie to czy np. firewall lub inne podobne oprogramowanie/urządzenie zmienia te informacje za każdym wysłaniem żądania.

Nie chciałbym po prostu, aby użytkownik za każdym razem został wylogowany, ponieważ dane te ulegają zmianie.

PS. Zmiana adresu IP po wyłączeniu i ponownym włączeniu komputera nie jest problemem.

--------------------
Redaktor i właściciel serwisu webmade.org.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
michalkjp

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(Mateusz Bogolubow @ 26.09.2008, 14:37:01 ) *
Chciałbym oprzeć bezpieczeństwo skryptu m.in. o informacje o User Agent i adres IP.

Tak z czystej ciekawości – co masz na myśli mówiąc "chciałbym oprzeć bezpieczeństwo skryptu m.in. o..."?

Cytat(Mateusz Bogolubow @ 26.09.2008, 14:37:01 ) *
Jednak nie na tym problem polega. Bardziej intryguje mnie to czy np. firewall lub inne podobne oprogramowanie/urządzenie zmienia te informacje za każdym wysłaniem żądania.

Jeśli chodzi o adres IP, to nie jest on zmieniany często. Z tego co wiem, na neostradzie bez stałego IP adres był ustalany raz na 24 godziny (coś się mogło zmienić).

Informacje o przeglądarce można zmieniać przed każdym zapytaniem (plugin do FF - User Agent Switcher – może jest jeszcze jakiś, co robi to automatycznie). Pewnie jacyś paranoicy zmieniają co chwilę te informacje, bo myślą, że to właśnie ich śledzi Goog, ale takich ludzi jest raczej niewielu.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:15