![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 1 Dołączył: 12.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem początkującym, raczej mało znającym inżynierie oprogramowania, koderem. Ostatnimi czasy zagłębiam się w temat Frameworków. Chciałbym abyście poradzili mi jakiego Frameworka wybrać do nauki i wydajnego tworzenia aplikacji z naciskiem na naukę. Chciałbym środowiska które nie robi wszystkiego za mnie, daje dużo wolnej ręki a jednocześnie jest przejrzyste. Zależałoby mi na tym aby było do niego dostępnych trochę polskich tutoriali (niekoniecznie polska dokumentacja ale byłoby super).
Przyglądałem się już ZF ( heavymind ) oraz phiendowi i artom na jego temat na php.pl, wydaje mi się że oba w pewnym stopniu mi nie pasują, cakePhp wydaje się mało rozbudowany. Co możecie poradzić?
Powód edycji: [Spawnm]: przenoszę do działu 'Frameworki' oraz przypinam.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@emp - ciekawa teoria ;-) Tylko jaką firmę stać na napisanie od podstaw frameworka, który będzie zbliżony funkcjonalnością do dajmy na to Symfony, potem przetestować to, napisać dobrą dokumentację i rozwijać. Zauważ, że nawet samo symfony nie tworzy wszystkiego od nowa, tylko używa sprawdzonych komponentów typu propel - po co to pisać od nowa? W Polskich realiach firm kilkuosobowych pisanie frameworka to nieporozumienie - to co ludzie z takich firm nazywają frameworkami to najczęściej zbiór kilku klas - ale to nie framework to komponenty... Na dodatek kompoenenty, które są zazwyczaj słabo przetestowane i zawierają więcej dziur niż ser szwajcarski. Dla porównania nad frameworkiem czuwa duża społeczność, która zgłasza błędy, moduły posiadają swoje test itd itp.
Tylko duże firmy mogą sobie pozwolić na napisanie tego typu frameworka na własne potrzeby. Fragment o stosowaniu cudzych rozwiązań się nie sprawdza śmieszy mnie szczególnie. Framework to w tylko zbiór komponentów połączonych w pewną całość i narzucający pewien sposób wykonywanie czynności. Za pomocą jednego frameworka mogą napisać zarówno forum, stronę firmową, sklep czy portal społecznościowy - nie wiem czemu klient miałby mieć coś przeciwko stosowaniu frameworka, którego użyto do innego ;-) Frameworki mają pewne wady, ale na pewno nie powodują "cofania się w rozwoju". Pisanie swoich rozwiązań w większości przypadków jest dla mnie śmieszne. Powiedz mi jak długo pisałbym coś takiego jak Propel czy Prototype? Jak długo pisałbym subframework do formularzy taki jak w Symfony 1.1? Jeśli natomiast dla Ciebie klasa będąca nakładką na mysqli, jakiś prosty router i klasa generująca panel typu CRUD to już framework to chyba rozumiemy pod tym pojęciem coś innego. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 23:04 |