![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do czego jest długość pola w mysql, bo chyba czegoś nie rozumiem
![]() Jak zrobię sobie pole powiedzmy int(3), to mogę do niego wpisać więcej niż trzy znaki np. 22222. Piszę sobie skrypcik w php i nie chcę żeby ktoś mi wpisywał do bazy poprzez formularz więcej znaków niż sobie ustalę. Da się to rozwiązać przez mysql czy muszę sobie obciąć nadmiarowe znaki jakąś funkcją z php? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Liczba w nawiasie definiuje jaką szerokość ma pole podczas wyświetlania (przede wszystkim w konsoli). Liczby są równane do lewej spacjami.
Cytat Another extension is supported by MySQL for optionally specifying the display width of integer data types in parentheses following the base keyword for the type (for example, INT(4)). This optional display width is used to display integer values having a width less than the width specified for the column by left-padding them with spaces.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:48 |