![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam mała łamigłówkę i pomyślałem, że poproszę o pomoc bardziej doświadczonych w aplikacjach internetowych. Pisze program do księgowości i magazynowania, mam problem, jestem na etapie zaprojektowania tabeli baz danych dla dokumentów, zaczynam pierw od Faktury, cały formularz jest już gotowy. Problem leży w tym, że chce zrobić ją aby była jak najbardziej wygodna do zapisu i odczytu. Dane z faktury będą również używane przy innych dokumentach i odwrotnie, np. wystawianie Faktury na podstawie WZ (wydane na zewnątrz). Jak mają nazywać się kolumny w tabeli aby były wygodne? Tak jak pola w formularzu? Nie wiem jak dobrze wytłumaczyć mój problem. Ogółem proszę o zasugerowanie struktury tabeli w MySQL dla przechowywanie dokumentów. Pozdrawiam, Łukasz. PS: Jak najlepiej przechowywać tablice w MySQL? Serialize odpada bo nie potrzebnie dużo zajmuje i krzaczy się ze znakami typu: " \ etc. -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze dzisiaj spróbuje zaprojektować coś tym programem ale mile widziane dalsze sugestie no i więcej info nt. tych tablic (to mój główny problem)
poczytałem trochę o JSON i jest jeden malutki problem... mianowicie standardowo występuje on od wersji PHP 5.2, w wersja poniżej jest mały problem, aby go mieć musimy mieć dostęp do PEAR. Więc, jeżeli użyłbym JSON do przechowywania tablic w MySQL, to w przyszłości gdy wylądowałby on na serwerze poniżej 5.2 będzie problem, czyli odpada. Zastanawiam się czy po prostu nie użyć najzwyklejszego implode(); EDIT: skorzystałem z tego narzedzia do projektowania bazy danych, jest SUPER!! mam tylko jedno pytanie, zrobiłem sobie 2 tabele i ustawiłem relacje ![]() i stworzył mi sie klucz o nazwie: TabelaZDanymi_idTabelaZDanymi po co? ![]() Moje pytanie brzmi czy do relacji dwóch tabel musi byc klucz i taka nazwa? O co chodzi z tymi relacjami? I tak musze je sam tworzyć za pomocą JOIN, no chyba ze sie same tworzą ... może mi ktoś wytłumaczyć? Ten post edytował misiek172 25.09.2008, 16:15:55 -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 15:21 |