![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
Proszę o radę w jaki sposób pisać kod css aby było to efektywne. Obecnie piszę wszystko jak leci, tzn. border, margin, padding, background itd. wrzucam wszystko do jednego wora. Z tego co się orientuję to dobrzy programiści zaczynają np. od marginesów, rozmiarów itp, dopiero potem przechodzą do pozycjonowania i kolorowania. Dajcie radę jeśli wiecie jak robić to mądrze i efektywnie. Dzięki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 39 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja znowu robię to w tej kolejności w jakiej style wyświetlają się w firebug'u. Naprawdę łatwiej później i jakoś przejrzyściej (jeśli korzystasz z firebug'a). Dodatkowo pierwsze definicje jakie wpisuję, to te które definiują ogólny układ strony (najczęściej są to #naglowek #menu #narzedzia i #stopka), a dopiero później elementy które znajdą się wewnątrz nich.
Dodatkowo kolory i tła oddzielam w ten sposób, że na górze pliku css mam same definicje background, a niżej reszta. To jest przydatne jeśli najdzie mnie ochota pozmieniać ścieżki do plików, albo przenoszę stronę w katalogach (i wtedy trzab poprzestawiać ścieżki dostępu). Można iść jeszcze dalej i cały motyw graficzny wrzucić do osobnego css'a czyli mieć np. wiosna.css i uklad.css pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 19:55 |