![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Przenoszę bazę na inny serwer i mam problem z kodowaniem. Przeczytałem już kilka tekstów w sieci z tym związanych, jednak wszystkie metody jakich użyłem okazały się niewystarczające. Albo ja to źle robiłem ... Przedstawię ogólną konfigurację: Baza przenoszona z Serwer1 na Serwer2. Serwer1 Ustawienia na stronie głównej phpmyadmin(2.6.4-pl2) : Cytat System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) System porównań dla połączenia MySQL: utf8_general_ci Zabytanie do bazy: Kod SHOW VARIABLES LIKE "character_set%"; zwraca: Cytat character_set_client utf8 character_set_connection utf8 character_set_database latin2 character_set_results utf8 character_set_server latin2 character_set_system utf8 character_sets_dir /usr/share/mysql/charsets/ Serwer2 Ustawienia na stronie głównej phpmyadmin(2.6.1): Cytat System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) System porównań dla połączenia MySQL: utf8_polish_ci Zabytanie do bazy: Kod SHOW VARIABLES LIKE "character_set%"; zwraca: Cytat character_set_client utf8 character_set_connection utf8 character_set_database latin1 character_set_results utf8 character_set_server latin1 character_set_system utf8 character_sets_dir /usr/share/mysql/charsets/ W obec takch ustawień, jakie kroki powiniennem poczynić, aby kodowanie na Serwer2 było prawidłowe? Przy wgrywaniu bazy z poziomu phpmyadmin, jaki zestaw znaków dla pliku wybrać? Z góry dziękuję za pomoc. (IMG:http://img83.imageshack.us/img83/6798/phelp8as.gif) Ten post edytował Sputnik 31.01.2006, 16:00:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 284 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2007 Skąd: Globalna wioska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tosiekWszystko ok ale jak się kursuje między hostami albo robi się często aktualizacje przy kilkudziesięciu skryptach to lepiej skonwertować bazę pod danych host. Aktualizując pliki php tylko je nadpisujesz a nie nie grzebiesz w kodzie co wydłuża czas. Polska powinna mieć ustalony standard dla naszych znaków. Jak mam portal po ang to może być baza wszystko jedno jaka. Tam nie jest ważne kodowanie chyba że są szczególne znaki. Powinno to być ujednolicone albo powinien ktoś sporządzić tools. Z tego co się zorientowałem nie ma takiego do dużych baz danych MySQL dlatego nasza firma jest już zajęła się tym tematem i tworzymy przydatne darmowe narzędzie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 17:04 |