![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosta rzeczy, ile różnych obliczeń, operacji itp. robicie w bazie, a ile w tym czym programujecie (bo do PHP nie musimy się ograniczać)?
Bo ja dość sporo operacji, jeśli mogę przerzucam na bazę, z prostego powodu zrobi to szybciej, nie tylko że można sobie funkcje pisać w czym się podoba (prawie) ale też że niektóre rzeczy są optymalizowane. Wiadomo count() itp. rzeczy robi się na bazie, ale czasem można o wiele więcej, np. system trigger'ów które robią odpowiednie akcje zależne, zamiast pisania tego w kodzie aplikacji. Różne obliczenia na danych z bazy, gdzie zwraca się tylko wynik. Jak to u Was wygląda, bo kiedyś spotkałem się z opinią że lepiej nie używać niczego co oferują bazy, bo przy wdrążeniu na inną bazę robią się schody. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Nie zgodze się. Co jeśli ktoś (np ja) nastawia się na masówkę ? Wtedy lepiej nie stosować triggerów żeby nie ograniczać sobie klientów. Mając takie podejście to najlepiej w ogóle olać bazę danych, korzystać ze starszych wersji PHP. To, że aplikacja ma być nastawiona na masówkę nie oznacza, że musi być zacofana. Zgodzę się, że nie można stosować jakiś egzotycznych rozszerzeń - to fakt. Ale nie zgodzę się, że powinno się odejść od rozwiązań, które pomogą aplikacji być ciut wyżej pod kątem jakości i zaawansowania kodu. Poza tym ja ustaliłem wymagania dla aplikacji nie on. To coś kiepsko ustaliłeś skoro "okazało się że na serwerze roboczym był mysql 4.x.x". To jest jak z gramy np. najnowsza gra nie pójdzie Ci na starym sprzęcie. Strzeliłeś sobie (wam) samobója. Gry mają charakter typowo masowy, a jakoś nie widzę aby producenci wypuszczali gry, które pójdą na kompach sprzed kilku lat. Wszyscy raczej podążają za najnowszymi rozwiązaniami. Pociąga to za sobą oczywiście wzrost wymagań systemowych, ale niewątpliwą zaletą jest (w przypadku gier) poprawa jakości wyświetlanej grafiki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 22:13 |