![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosta rzeczy, ile różnych obliczeń, operacji itp. robicie w bazie, a ile w tym czym programujecie (bo do PHP nie musimy się ograniczać)?
Bo ja dość sporo operacji, jeśli mogę przerzucam na bazę, z prostego powodu zrobi to szybciej, nie tylko że można sobie funkcje pisać w czym się podoba (prawie) ale też że niektóre rzeczy są optymalizowane. Wiadomo count() itp. rzeczy robi się na bazie, ale czasem można o wiele więcej, np. system trigger'ów które robią odpowiednie akcje zależne, zamiast pisania tego w kodzie aplikacji. Różne obliczenia na danych z bazy, gdzie zwraca się tylko wynik. Jak to u Was wygląda, bo kiedyś spotkałem się z opinią że lepiej nie używać niczego co oferują bazy, bo przy wdrążeniu na inną bazę robią się schody. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wnioski były tylko moje (jak już napisałem wcześniej - bardzo błędne). W żadnym wypadku nie twierdzę że zasugerowałeś mi robienie sesji na plikach. Poprostu zacząłem się zastanawiać co byłoby bardziej wydajne. W pierwszej chwili pomyślałem, że wydajniejsze muszą być pliki co okazało się błędnym założeniem.
Wiem, że to wątek bardziej o triggerach więc może gadam bez sensu ale chce zaznaczyć że nie zawsze aplikacja zrobi coś szybciej i lepiej niż baza. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie że jest wręcz przeciwnie ale nie chce teoretyzować bez testów. Jedno jest pewne. Sesja na plikach działa wolniej niż na bazie MySQL bo sprawdziłem w praktyce. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedno jest pewne. Sesja na plikach działa wolniej niż na bazie MySQL bo sprawdziłem w praktyce. Nie możesz tak mówić - wszystko zależy od konfiguracji i obciążenia poszczególnych elementów. Gdy np. baza zamula to sesja na bazie będzie kiepskim wyjściem. Już o tym pisałem, ale powtórzę, że zdarzyło mi się "przepisać" aplikację na OO z użyciem frameworka. Na localu nowa wersja chodziła wolniej od starej (zdaje się że ponad 2-krotnie) (wiadomo więcej kodu, framework itd), ale na serwerze (współdzielonym) okazało się, że nowa wersja chodzi ponad 2 razy szybciej od starej (na tym samym koncie) - okazało się, że akurat na tym hostingu muliła baza, a nowa wersja miała lepiej skonstruowane zapytania. W Twoim przypadku mogło być zupełnie odwrotnie - tj. trafiłeś na serwer gdzie baza była nieużywana (albo robiłeś testy na localu) a problem stanowiło dużo operacji na plikach/kiepski dysk twardy itp. Ogólnie praktyka to rzecz względna. W przypadku aplikacji php w ogóle trudno mówić o wydajności jeśli nie stoi ona na dedyku - w innych przypadkach dużo zależy od twoich "sąsiadów". |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 15:03 |