![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosta rzeczy, ile różnych obliczeń, operacji itp. robicie w bazie, a ile w tym czym programujecie (bo do PHP nie musimy się ograniczać)?
Bo ja dość sporo operacji, jeśli mogę przerzucam na bazę, z prostego powodu zrobi to szybciej, nie tylko że można sobie funkcje pisać w czym się podoba (prawie) ale też że niektóre rzeczy są optymalizowane. Wiadomo count() itp. rzeczy robi się na bazie, ale czasem można o wiele więcej, np. system trigger'ów które robią odpowiednie akcje zależne, zamiast pisania tego w kodzie aplikacji. Różne obliczenia na danych z bazy, gdzie zwraca się tylko wynik. Jak to u Was wygląda, bo kiedyś spotkałem się z opinią że lepiej nie używać niczego co oferują bazy, bo przy wdrążeniu na inną bazę robią się schody. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@LBO
Tylko ten artykuł ma jeszcze jedną wadę, autor pisze kod w Ruby, a mnie cholera bierze, już bym wolał pseudo kod, przykłady mają być aby pokazywać o czym jest mowa, a nie pokazywać ile sztuczek się umie w danym języku. @nospor W ten sposób podchodząc nie ma co dyskutować o czymkolwiek. I ja obalałem to że nie ma sensu używać triggerów, a nie że zawsze je się powinno używać, a dałeś antytezę tego, do tego zmieniłeś specyfikacje problemu. Można tez założyć że aby dostać się jako admin ma się inne konto w bazie, a to już pozwala trigger'owi działać zgodnie z Twoimi założeniami. Czy... można wymyślać. Problem właśnie jest kiedy coś można zrobić na bazie, ale czy powinno się. Tak jak można dawać bardziej złożone zapytania do bazy, lub pobierać surowe dane i przetwarzać w aplikacji. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor Nie każda dyskusja prowadzi do konkretnej odpowiedzi. Akurat ta, która się tu toczy ma jedyne możliwe rozstrzygnięcie: To zależy.W ten sposób podchodząc nie ma co dyskutować o czymkolwiek. A jak ktoś ma wątpliwości i koniecznie chce znaleźć odpowiedź inną to piszcie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Tak czy inaczej to jest to kolejny wątek o poszukiwaniu jedynej słusznej rozdzielczości (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 03:39 |