![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
zrobiłem sobie scroll-a informacji i teraz bym jeszcze chciał dodać aby jak się najedzie myszką na div w którym jest scroll aby się mi zatrzymało przewijanie kokmbinuje z onMouseOver, onBlur i nie wiem czemu mi nie chce działaś lub nie wiem czego użyć proszę o podpowiedzi Kod var i = 0; var j = 250; var k = 500; var l = 750; var m = 1000; var n = 1250; var speed = 25; function imgScroll(){ document.getElementById("scroll_div_1").style.left = i + "px"; document.getElementById("scroll_div_2").style.left = j + "px"; document.getElementById("scroll_div_3").style.left = k + "px"; document.getElementById("scroll_div_4").style.left = l + "px"; document.getElementById("scroll_div_5").style.left = m + "px"; document.getElementById("scroll_div_5").style.left = m + "px"; i--; j--; k--; l--; m--; if (i < -250) { i = 1000; } if (j < -250) { j = 1000; } if (k < -250) { k = 1000; } if (l < -250) { l = 1000; } if (m < -250) { m = 1000; } //alert(document.getElementById('scroll_container')); if (document.getElementById('scroll_div_1').onmouseover || document.getElementById('scroll_div_2').onmouseover){ speed = 0; } scroller = setTimeout("imgScroll()", speed); } onload = imgScroll; obecnie działa to tak ze na starcie widać 3 całe div-y później w miarę przesuwania 1 się chowa a 4 pokazuje a ogólnie jak widać jest 6 div-ów |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Zgaduję po twoim kodzie, że chcesz to mieć w czystym js bez dodatków i nie interesują cie biblioteki jak np. jQuery. Na wszelki wypadek masz tu przykład podpinania zdarzeń pod elementy strony: JQuery mouseover. Ogólnie to chyba lepiej byłoby oprzeć to właśnie na jakiejś bibliotece/frameworku js. A teraz kod (nie jQuery): Po pierwsze sprawdzenie dokumentu czy jest cały załadowany: Źródło: http://www.javascriptkit.com/dhtmltutors/domready.shtml Kod var alreadyrunflag=0 //flag to indicate whether target function has already been run if (document.addEventListener) document.addEventListener("DOMContentLoaded", function(){alreadyrunflag=1;}, false) else if (document.all && !window.opera){ document.write('<script type="text/javascript" id="contentloadtag" defer="defer" src="javascript:void(0)"><\/script>') var contentloadtag=document.getElementById("contentloadtag") contentloadtag.onreadystatechange=function(){ if (this.readyState=="complete"){ alreadyrunflag=1; } } } Teraz podpięcie zdarzeń i przykładowa funkcja operująca na jakimś elemencie html, w tym przypadku id="divek" (co 1s zwiększa licznik): Kod var s = 1; // var go = 1; // start licznika=1, stop=0 // Podpinamy zdarzenia w zaleznosci od przegladarki function bla_set() { var d = document.getElementById("divek"); if( BrowserDetect.browser == 'Explorer' ) { d.attachEvent("onmouseover", function () {go=0}, false); d.attachEvent("onmouseout", function () {go=1;bla();}, false); } else { d.addEventListener("mouseover", function () {go=0}, false); d.addEventListener("mouseout", function () {go=1;bla();}, false); } } // Funkcja "licznik" function bla() { var d = document.getElementById("divek"); d.innerHTML = s; s = s + 1; if(go==1)setTimeout("bla()",1000); } Do powyższego dodałem jeszcze wykrycie przeglądarki (z kodu połapiesz się w którym momencie) link do rozwiązania: http://www.quirksmode.org/js/detect.html. Zapisz ten kod od "var DetectBrowser" (klasę DetectBrowser) w w jakimś pliku i go zaincluduj. Ogólnie chodzi o to by podpiąć zdarzenia (event) pod obiekt a robi się to inaczej np. w FF i IE, więc skorzystałem z gotowego rozwiązania wyrywania przeglądarki. Na koniec: Kod window.onload=function(){ bla_set(); bla(); } Powyższe testowałem na FF2, i IE6. Mam nadzieję, że o to chodziło, a jeśli to jest złe podejście to bardzo chętnie poznam dobre (to do doświadczonych forumowiczów) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Pozdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 04:00 |