![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W związku z zainteresowaniem (i wnioskiem ~batmana) zakładam wątek.
Tytułem uzupełnienia napiszę tylko, że wątek ten jest miejscem dyskusji na temat biblioteki Phar. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolejny dowód na tezę że PHP zmierza nieustannie w kierunku Javy. I jest to plus moim zdaniem.
Nie bardzo jednak widzę sens używania tej biblioteki patrząc chociażby na PEAR. Zgodnie z manualem PEAR używa tej biblioteki do instalacji ( nie doczytałem czy tylko samego siebie czy też modułów ). Jednak biblioteki PEAR składowane są w postaci plików PHP i katalogów. Tak dobrze jest i nie widzę specjalnej potrzeby komplikowania tego. Dodatkowo na niekorzyść może przemawiać iż przy dołączeniu pliku z takiego archiwum przy np. include('phar:///path/to/myphar.phar/file.php'); zanim plik zostanie dołączony musi on zostać wypakowany. Miałoby to jakiś większy sens przy serwerze aplikacji gdzie nie trzeba by było przy każdym wywołaniu uruchamiać tego procesu. edit> Istnieje już coś podobnego do Phar'a w niektórych systemach zarządzania treścią gdzie moduły i wtyczki dystrybuowane są na zasadzie spakowanych archiwów. Przy instalacji następuje rozpakowanie, a następnie instalator czyta plik xml i wykonuje odpowiednie zadania. edit>> OT: Wczoraj zainstalowałem Fedorę po czym olałem go(ją?). Jestem zdania że PHP rozwija się w 10 razy szybszym tempie niż ten system. Pewnie wedle zasad rachunku prawdopodobieństwa ... coś w końcu musi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował orglee 19.09.2008, 10:47:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 18:34 |