![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, dzisiaj tak sobie przeglądałem statystyki, i zauważyłem, że użytkownicy internetu coraz mniej używają rozdzielczości ekranu 800x600.
Ogólnie wiele stron przyjęło sobie stałą szerokość witryny o wartości : 760px. Może czas to zmienić i rozszerzyć trochę tą optymalną wartość? Przystosować się do stale spadającej popularności 800x600 i do rosnącej popularności np. 1280x800. Z resztą zobaczcie sami jak wyglądają statystyki: www.ranking.pl Co Wy na to? Ten post edytował bogdan89 17.09.2008, 14:53:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To też zależy od strony. Artystyczne małe strony spokojnie można zrobić z treścią o szerokości 500 pikseli, a o ile dobierze się do tego odpowiednio elementy, grafikę itp wcale nie powinno razić.
Robienie stron na % też nie zawsze jest zgodne z zamierzeniem zleceniodawcy tudzież autora strony. A czy więcej pracy? Wydaje mi się, że nawet mniej. Machasz sobie do 100%, a w przypadku pikseli jednak jest trochę więcej liczenia. Kwestia chyba tylko tego, że mimo iż mniej pracy byłoby w przygotowaniu procentowego layoutu, to pikselowe są prostsze, bo częściej się je robi. Innymi strony więcej doświadczenia buduje się na nich. Kolejną sprawą jest to, jak dostaję projekty od grafika - z tego ni hu hu nie da się zrobić layoutu dostosowującego się do rozdzielczości, chyba że sama chciałabym poprawiać grafikę. Nie zawsze oczywiście i nie we wszystkich przypadkach, ale przeważnie (oczywiście tylko z własnego doświadczenia) dostaję pikselowy wystrój. I polecenie, żeby wszystko było niemalże co do piksela zrobione. Ten post edytował Shili 18.09.2008, 13:03:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 03:32 |