![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie chodzi mi o stronę która będzie wyświetlała swoją zawartość w kilku językach.
Mam pytania związane ze stronami kodowymi ale zanim je zadam opiszę na przykładzie o co mi chodzi. W bazie danych jest tabelka teksty z kolumną tekst char(100). Skrócona wersja index.php: [php:1:c7d896a0ae]<?php $pol = mysql_connect(); switch($strona_kodowa) { // ... case "german1" : $HTMLCodePage = "..."; $DBCodePage = "german1"; break; default: $HTMLCodePage = "iso-8859-2"; $DBCodePage = "latin2"; }; // Print1 print("<html><head><meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=$HTMLCodePage"></head><body>n"); $res = mysql_query("select convert(tekst using $DBCodePage) from teksty", $pol); while($row = mysql_fetch_row($res)) // Print2 print("$row[0]<br>n"); print("</body></html>n"); mysql_close($pol); ?>[/php:1:c7d896a0ae] Zakładając że plik index.php został napisany pod windowsem (strona kodowa 1250) to w jakiej stronie będzie tekst oznaczony Print1 a w jakiej Print2 ? Jeżeli wszystkie teksty (oprócz znacznników html) pojawiające się na stronie będą pobierane z bazy to lepiej konwertować je tak jak w przykładzie czy pisać własną funkcję konwertującą i stosować ją zamiast print ? Ewentualnie jak najprościej zrobić stronę która pobiera z bazy teksty w różnych językach i pokazuje je na stronie ? Dzięki za odpowiedź(i) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2002 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ja mam dodatkowe pytanie odnosnie tego temtu. Jak bedzie lepiej, zrobic stronke w wielu jezykach na zasadzie podanej przez scannera, plikami w odpowiednim jezyku (wkoncu problem pojawia sie jak np robimy cmsa z mozliwoscia instalowania kolejnych modulow i kazdy modul moze miec, czesto powinien wlasne teksty i teraz co zrobic z tymi tekstami, dopisywac do pliku czy tworzyc przy module dodatkowo pliki z tekstami, tutaj jest kolejna wada bo pozniej skrypt troche zwolni jak bedize mial do wczytania np 20 plikow tekstowych) czy na zasadzie wpisania tekstow do odpowiedniej tabeli do bazy danych, tworzac np jedna tabele z nazwa jezyka i kodowaniem, a druga z nazwa jezyka i tekstem do zamiany i przetlumaczonym i ta cala tabele np pobrac?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 10:15 |