![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taką tabelę sesji:
Chciałbym prosić o komentarze:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Zmiana pola na CHAR przy równoczesnym użyciu innego pola tekstowego o zmiennej długości nie przyniesie oczekiwanego rezultatu (w Twoim przypadku pole `data`).
Tak. Indeksy powinno się zakładać na pola, po których będzie odbywało się wyszukiwanie lub sortowanie. Dodatkowo różnorodność danych w takich polach powinna być wysoka (w książce "MS SQL Server 2005. Programowanie" zostało to określone na poziomie 90%). Czyli nie ma sensu ustawiać indeksu na polu typu boolean bo nic się nie zyska, a wręcz straci (duplikacja danych). W Twoim przypadku indeks powinien być przydatny.
Ja bym sugerował olać serializację i skorzystać raczej z formatu JSON (json_encode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + json_decode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual) aczkolwiek nie wiem jak się ma pod względem wydajności. Zaoszczędzisz sporo miejsca. Typ pola wydaje się jedynym sensownym. Na resztę pytań wolę się nie wypowiadać aby nie napisać głupot. PS: Na dzień dobry zmień InnoDB na MyISAM, które jest szybsze. Może potem zmienisz na Memory ale na razie olej dobrodziejstwa jakie daje InnoDB, z których i tak nie korzystasz. Ten post edytował phpion 16.09.2008, 06:18:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 20:48 |