![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosta rzeczy, ile różnych obliczeń, operacji itp. robicie w bazie, a ile w tym czym programujecie (bo do PHP nie musimy się ograniczać)?
Bo ja dość sporo operacji, jeśli mogę przerzucam na bazę, z prostego powodu zrobi to szybciej, nie tylko że można sobie funkcje pisać w czym się podoba (prawie) ale też że niektóre rzeczy są optymalizowane. Wiadomo count() itp. rzeczy robi się na bazie, ale czasem można o wiele więcej, np. system trigger'ów które robią odpowiednie akcje zależne, zamiast pisania tego w kodzie aplikacji. Różne obliczenia na danych z bazy, gdzie zwraca się tylko wynik. Jak to u Was wygląda, bo kiedyś spotkałem się z opinią że lepiej nie używać niczego co oferują bazy, bo przy wdrążeniu na inną bazę robią się schody. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie jeśli sa 2 aplikacje korzystające z jednej bazy to problem. Zastanów się jednak co by było gdybyś napisał tony triggerów i całą logikę biznesową wrzucił na bazę ? (bo tak wypadałoby zrobić w takim wypadku). Niby wygoda jest bo wszystko w 1 miejscu. Jeśli jednak wszystko zacznie zamulać to budzisz się z ręką w nocniku bo jedyne co pozostaje to replikacje bazy.
To są czasy działania aplikacji na serwerze anzwa.pl. Zauważcie, że czas wykonywania systemu to ok. 0.004s. i jest w miarę stały. Czasy zapytań wariują. Wniosek z tego prosty, że tylko baza zamula. Tak jak już tu było wcześniej pisane. Wydaje mi się że bazy mySQL są mniej zoptymalizowane niż PHP. Gdyby było inaczej to czemu takie wyniki ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 18:25 |