![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciał bym sobie kupić nowy komputer ale tak nie szalejąc z ceną. Mam do dyspozycyj ~3000zł komputer powinien posiadać jednostkę, monitor w ostateczności bez monitora. Nie znam się zbyt na sprzęcie i z chęcią wysłucham co macie do powiedzenia w tej sprawie... Z góry dzięki za pomoc *Mam nadzieję, że ten temat nie narusza regulaminu forum ;p |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zasilacz w swoim staruszku już wymieniałem, stanął wiatrak i zasilacz zrobił bomm... ;p
Teraz coś o kartach graficznych mianowicie spaliłem dwie GF i Radeona, wolę GF... Znalazłem dosyć fajną konfigurację mianowicie: --Procesor-- INTEL CORE 2 QUAD Q6600 (4 x 2,40GHz 6MB Cache) --Płyta główna-- ASUS P5N-E SLI nForce 650i SLI Na płycie: zintegrowana karta dźwiękowa ALC883 oraz karta sieciowa Gigabit Eternet 1000 Mbit --Pamięć-- Szybka, markowa pamięć DDR2 A-Data 8GB/800 (4*2GB) --Dysk twardy-- 500GB SATA2 NCQ --Napęd optyczny-- Liteon, Nec, Samsung 20x dwuwarstwowa --Obudowa-- FEVER WIZARD WI09A-BK/BK Obudowa posiada 3 dodatkowe wentylatory zapewniające BARDZO dobre chłodzenie --Karta graficzna-- DWIE KARTY GRAFICZNE W UKŁADZIE SLI 2 X GF 9800GT 1024MB W sumie 2GB pamięci graficznej --Zasilacz-- Markowy NOX URANO 600Watt SLI Ready (OVP/UVP, OCP, SCP, PFC) Wysoka sprawność do 84% Cena: 3000zł Pytania: 1. Czy wymienić jeden dysk na dwa mniejsze?? 2. Czy ta płyta obsługuje Raid-0?? 3. Czy opłaca się kupić monitor LCD(4:3) za 500-600zł (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) 4*. Czy opłaca się kupić myszkę - MX REVOLUTION?? *Pytanie dodatkowe Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i prosił bym o komentowanie powyższego zestawu... Ten post edytował ShadowD 14.09.2008, 11:42:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
--Płyta główna--[/b] ASUS P5N-E SLI nForce 650i SLI Na płycie: zintegrowana karta dźwiękowa ALC883 oraz karta sieciowa Gigabit Eternet 1000 Mbit Odradzam SLI. 2 lata temu kolega kupił płytę asusa SLI. W założeniu miał sobie dokupić drugą kartę graficzną ale w praktyce okazuje się, że co jakiś czas wychodza karty takie dobre że bardziej opłaca się kupić jedną. Co do Raid-0 to sprawdź sobie na stronie www.asus.com; 2 dyski za to bardzo się opłaca. Conajmniej o 50% szybciej wszystko się ładuje. Przy kopiowaniu z partycji na partycję zauwazyłem raz nawet że prawie 100% szybciej. Jeśli dalej masz wątpliwości to zastanów się nad tym: ramy działają 1000razy szybciej niż dysk ale co z tego jeśli muszą co jakiś czas pobrać z nigo dane:) Zwiększysz prędkość odczytu dysku 2razy to zwiększasz efektywną pracę przy komputerze 2x. Nic nie daje też szybki procesor jeśli w większości czeka on na pobranie danych z dysku. Edit Co do odzyskiwania danych to... napewno szybciej padnie jeden dysk niż 2 dyski w raid-0 bo zużywają się 2 razy wolniej (tylko co 2 bit przekazywany jest na pojedynczy dysk). Do ważnych danych mam 3 dysk na którym trzymam swoje prace. Wydałem w sumie na zestaw 2x80GB+1x160GB 300zł i to były najlepiej zainwestowane pieniądze bo po roku procesor spadł na wartości o 500zł (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Co do zasilacza to nie oszczędzaj. Lepiej mniej ramu niż gorszy zasilacz. Ten post edytował Black-Berry 14.09.2008, 12:10:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 1.10.2025 - 13:02 |