![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 9 Dołączył: 14.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopiero zacząłem przygodę z obiektowym PHP. Uczyłem się z książki 'Zaawansowane tworzenie stron www PHP5 Szybki start'.
Udało mi się wykombinować taki kod: http://www.wklej.com.pl/show.php?what=20080812201428 Ma to służyć jako miniCMS, to są klasy do zarządzania podstronami. Chciałbym się zapytać czy to jest wogóle obiektowo, bo mi się wydaje że to są zwykłe funkcje pogrupowane w klasy. Nie wiem czy rozumiem ideę obiektowego programowania. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) HTML_Element powinno być klasą abstrakcyjną i już NAPEWNO nie powinno mieć nic wspólnego z formularzem. Jak zapewne zauważyłeś HTML_Element powinien być klasą rodzicem dla wszystkich innych elementów, np.: input, form, p, span, a, kbd - i całej masy innych
2) Żadna z powyższych klas nie powinna nic wyświetlać. Co najwyżej metoda show() mogłaby to robić. Powyższe to tylko przykład. 1) Każdy element powinien dziediczyć po HTMLElement, która to dla każdego elementu udostępnia metody typu: setId(), setClass() itp. itd. 2) Elementy, które mogą zawierać w sobie inne elementy (np. <form> może zawierać inne elementy <input>) powinny mieć metodę append(), która wyglądała by mniej-więcej tak:
3) Każdy element powinien posiadać methodę toString() która działałaby na takiej zasadzie:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 21:21 |