![]() |
![]() |
-Kiore- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam. Próbuję ostatnio zrobić system kategorii, tak aby do każdej można było dodawać artykuły. Skrypty wyglądają tak:
form.html Cytat <h1> Dodaj kategorię</h1> <form action="dodart.php" method="post"> Tytuł<input type="text" name="nazwa"><br> <input type=submit value="Wyślij"> <input type=reset><br> dodart.php Cytat <?php $uchwyt=mysqli_connect('localhost','root','') or die('Nieudane połączenie z bazą danych...'); $nazwa=$_POST['nazwa']; mysqli_select_db($uchwyt, "strona"); mysqli_query($uchwyt, "insert into category values('', '$nazwa')") or die(mysqli_error($uchwyt)); ?> wyborkat.php Cytat <?php $uchwyt=mysqli_connect('localhost','root','') or die('Nieudane połączenie z bazą danych...'); mysqli_select_db($uchwyt, "strona"); $query=mysqli_query($uchwyt, 'SELECT * FROM category ORDER BY id desc'); while($wiersz=mysqli_fetch_array($query)) { $id=$wiersz['id']; $nazwa=$wiersz['nazwa']; $tab[$id] = $nazwa; echo "<a href='kat.php'>$nazwa</a>"; } ?> kat.php (ma wyświetlać artykuły z kategorii) Cytat <?php $uchwyt = mysqli_connect('localhost', 'root' , ''); mysqli_select_db($uchwyt, "strona"); $query = mysqli_query($uchwyt, "select * from category order by id desc limit 0,3"); $rekord = mysqli_fetch_array($query); $nazwa = $rekord['nazwa']; echo "$nazwa" ?> Chciałbym wiedzieć, jak zrobić, aby $nazwa = nazwa wybranej wcześniej kategorii. Poza tym, chciałbym zrobić później system artykułów z podziałem do odpowiednich kategorii. Tutaj też prosiłbym o pomoc (nie w formie kodu, tylko wytłumaczenia) Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za swoje błędy Kiore |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja polecam zrobić taką tabelę kategorii (zgodnie z sugestią jednego z forumowiczów, niestety nie mam linku):
ID||Nazwa||Rodzic||Sciezka||Glebokosc I jak mamy np filmy z podziałem na sensacyjne i obyczajowe, a obyczajowe dzielą się na nudne i ciekawe: 1||Filmy||-||-||0 2||Sensacyjne||1||1.2||1 3||Obyczajowe||1||1.3||1 4||Nudne||3||1.3.4||2 5||Ciekawe||3||1.3.5||2 Pola ścieżka i głębokość mają charakter pomocniczy - dzięki nim korzystanie z bazy jest dużo prostsze, bo możemy łatwo poruszać się po strukturze "drzewa". Gdy chcemy np. wyświetlić np. strukturę kategorii "obyczajowe" to lecimy LIKE po scieżce tam, gdzie występuje ID tej kategorii - czyli 3. Jedno zapytanie zamiast nie wiadomo ilu... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 07:56 |