![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam takie zapytanie SQL (via PHP) :
Ono samo jest poprawne tyle że Ja chcę zrobić tak że nawet jak NIE BĘDZIE rekordów z table2 do grupowania to zwróciło table1 a dla count(table2.id) przypisało 0 bo aktualnie to wcale nie zwraca nazwy która nie ma nic z table2 do zgrupowania. Da się to jakoś obejść ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
count(table2.id) zwraca Ci liczbę rekordów w tabeli table2. Jeśli dasz LEFT OUTER JOIN to dla każdego rekordu z table1 zostanie przypisany powiązany z nim rekord z table2, a jesłi takiego nie ma to rekord pusty (same NULLe) bo tak działa OUTER. Wtedy count(table2.id) zwróci Ci sumę rzeczywistych rekordów w tabeli table2 wraz z tymi wygenerowanymi pustymi, czyli to samo jak byś dał count(table1.id).
Może pokaż jaką masz strukturę tych tabel, jak wyglądają rekordy i co dokładnie chcesz wyciągnąć, czyli jak powinny wyglądać rekordy wyciągnięte SELECTem, który chcesz skonstruować. Będzie łatwiej pomóc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 20:53 |