![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 3 Dołączył: 23.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Proszę o ocenę serwisu, wersja testowa jest pod adresem: Kulturystyka Pozdrawiam Ten post edytował gg1985 29.03.2009, 09:37:04 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat To ciekawe o co i jaki sens ma wyświetlanie pustego elementu <h1> jeśli miałoby to tylko na celu wyświetlenie grafiki to dla mnie jest to zupełnie niesemantyczny a więc zbędny wygibas. A właśnie, że jest bardzo semantyczny, dlatego, że roboty nie analizują CSS. Dla robotów jest to dalej element h1 o zawartości takiej jak w span. Wyłączasz CSS i masz h1. Włączasz i masz np. jakiś tam web2.0 odbity i co tam jeszcze h1. Poza tym znasz jakiś lepszy sposób na sprawienie, aby np. element h1 był wyświetlony jako grafika? Bo ja nie, jedynie moim zdaniem mniej semantyczny img z altem wewnątrz np. h1. Dlaczego mniej semantyczny? Bo wkładamy grafę w HTML, a w przypadku poprzednim zwalamy ją na CSS zachowując semantykę HTML. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A właśnie, że jest bardzo semantyczny, dlatego, że roboty nie analizują CSS. Dla robotów jest to dalej element h1 o zawartości takiej jak w span. Wyłączasz CSS i masz h1. Włączasz i masz np. jakiś tam web2.0 odbity i co tam jeszcze h1. Poza tym znasz jakiś lepszy sposób na sprawienie, aby np. element h1 był wyświetlony jako grafika? Dla robotów to jest właśnie <h1 style="display: none;">tytuł</h1> a wyświetlanie h1 jako grafiki jest niesemantyczne. Bo ja nie, jedynie moim zdaniem mniej semantyczny img z altem wewnątrz np. h1. Dlaczego mniej semantyczny? Bo wkładamy grafę w HTML, a w przypadku poprzednim zwalamy ją na CSS zachowując semantykę HTML. Tak się składa, że specyfikacja jest przeciwnego zdania i bardziej semantyczny jest img, który służy do wyświetlania grafiki niż pakowanie grafiki do h1 z ukrytym tekstem. Wrzucanie grafiki do css ma sens i jest zgodne ze standardami wyłącznie wtedy gdy chodzi o tło na którym ma być jakiś tekst lub inny element. W innych sytuacjach to zwykła rzeźba jest. Ten post edytował JoShiMa 11.09.2008, 09:00:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 13:12 |