![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy był poruszany już ten wątek na forum czy nie ale jestem bardzo ciekawy co Wy powiecie na ten temat, przechodzę do rzeczy.
Jakie przedmioty powinienem sobie rozszerzyć na maturze jeśli chciał bym pracować jako programista www, aktualnie jestem na pierwszym roku liceum o profilu matematycznym?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jakie poddziały matematyki są szczególnie potrzebne do programowania? Uwazam ze najwazniejsza jest matematyka dyskretna ktora jest potrzebna do zrozumienia niektorych algorymow jak np. wiekszosc algorytmow na drzewach binarnych, dalej to zalezy od tego co bedziesz robil.Jak np. masz zamiar zajmowac sie grafika 3D, to napewno nie obejdzie sie bez Algebry Liniowej (wektory, macierze, itd..). Jezeli chcialbys bawic sie grafika 2D to Probabilistyka (statystyka), gdzie np. tworzenie bluru, gradiuntu itd... to sa poprostu wartosci srednie, mediany, i cala reszta tego dziadostwa. Oczywiscie uwazam tez ze kazdy programista, albo nawet i inzynier, powinien znac Analize matematyczna (pochodne, calki, itd...) gdyz sa one podstawa wszystkich innych matematyk. Ten post edytował nasty 4.09.2008, 23:06:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 10:53 |