![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy był poruszany już ten wątek na forum czy nie ale jestem bardzo ciekawy co Wy powiecie na ten temat, przechodzę do rzeczy.
Jakie przedmioty powinienem sobie rozszerzyć na maturze jeśli chciał bym pracować jako programista www, aktualnie jestem na pierwszym roku liceum o profilu matematycznym?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@webber
Cytat Jakie poddziały matematyki są szczególnie potrzebne do programowania? Do programowania ujętego tak ogólnie również można ująć tylko ogólnie - geometria, podstawy trygonometrii, macierze (czyli algebra), przynajmniej podstawy analizy, dyskretna (praktycznie całość podstawowo), wspomniana już logika, stara dobra arytmetyka, a także w dobrym programowaniu podstawy rachunku prawdopodobieństwa (chociaż to można podciągnąć pod dyskretną).Dokładnie tak jak wspomniał radex - zależy czym się zajmiesz. Podejrzewam, że trygonometria nie będzie Ci potrzebna w takim phpie, ale w paru innych językach może się przydać. Jeśli będziesz się zajmował rozwiązywaniem jakichś najkrótszych dróg czy podobnych bzdur, to bez zrozumienia matematyki dyskretnej myślę że się nie ruszysz. U mnie w liceum informatyka również była stratą czasu. Nie nauczyłam się na niej praktycznie niczego poza stwierdzeniem (popartym obserwacjami) że im głośniej oznajmiasz że coś Ci się nie podoba na lekcjach informatyki w mojej szkole tym wyższą ocenę dostajesz. Matury z informatyki również bym nie pociągnęła - z tego względu że i tak mało co ją honoruje. A sprawdzić się można również na inne sposoby - mniej bolesne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował Shili 3.09.2008, 21:47:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 22:08 |