![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Pisze właśnie pracę o językach programowania i chciałbym w niej porównać języki php, ASP i Java przy tworzenia aplikacji internetowych pod względem wydajności, przejrzystości kodu, itp. Czy ktoś ma może jakiś artykuły na ten temat lub linki? Z góry dziękuje |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat [chrum, mlask...] czy wprost czegos w php wam potrzebnego nie bylo, a bylo w konkurencyjnym jezyku ?
Wystarczy popatrzyć na kolegę, który na forum obok pyta się o cache'owanie wyników zapytań. Na innego, który pyta się o klasy reprezentujące rekord w tabeli bazy danych. A J2EE łączy te dwa zagadnienia i ma to w absolutnym standardzie. Ale J2EE to raczej średnia technologia dla typowych stron web, jakie większość z nas tworzy, bo nie do tego została stworzona. Jej zalety to te z gatunku skalowalności, utrwalania danych czy modelowania (mówię o zaletach w stosunku do php). Co innego pewne jej elementy, patrz serwlety i JSP. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale z tego, co wiem dokładnie tak samo jest z .NET - to jest odpowiedź Microsoftu na J2EE (vide słynne Java Pet Store <=> Net Pet Store). A ASP to taki interface do tej technologii do łączenia jej z webem, który można wykorzystywać samoistnie, ale nie można mylić z .NET. To tak w kwestii formalnej, ale wracają do tematu powiem subiektywnie, że php najbardziej ogranicza mnie projektowo. Nie wiem, co modelujecie w UML'u jeśli chodzi o php, ale ja właściwie modeluję tylko przypadki użycia, które prostacko odwzorowuję 1 przypadek -> 1 plik php. Do tego zwykły diagram ER do bazy danych. A takie już np. związki klas to już jest IMHO lekki przerost formy nad treścią. I trochę mnie to irytuję, trochę ogranicza... Nie żeby się nie dało w tym tworzyć zaawansowanych projektów, ale po prostu jest ciężko i łatwo się pogubić, czego efektem jest kod drogi w utrzymaniu (czy zdażyło wam się kiedyś przerabiać mocno cudzy kod php? w takich przypadkach zazwyczaj rezygnuję i piszę od nowa). Z drugiej strony ma wiele innych zalet. Szybko się w niej tworzy, jest tania w użyciu - vide b. niskie koszty hostingu, jest wielu developerów, którzy jej używają, więc jest wiele gotowego kodu i ułatwiaczy. To zagadnienie ma też drugą stronę: szybko może dojść do sytuacji kiedy nasza praca będzie po prostu za tania, żebyśmy jeszcze chcieli się tym bawić, bo klient powie, że mu gimnazjalista z bloku obok zrobi to za 1/4 tego, ile chcemy i nie przekona go gatka o jakości. Bynajmniej nie czuję się urażony - sam też zaczynałem a poza tym takie signum temporis, ale jednak jest to motywacja do pójścia w stronę J2EE lub .NET (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Uuuups. Chyba się trochę rozpisałem. Jeśli ktoś dotarł aż tutaj, to gratuluję i sorry za całkowity off-topic w ostatnim akapicie. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 05:44 |