![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 9 Dołączył: 14.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopiero zacząłem przygodę z obiektowym PHP. Uczyłem się z książki 'Zaawansowane tworzenie stron www PHP5 Szybki start'.
Udało mi się wykombinować taki kod: http://www.wklej.com.pl/show.php?what=20080812201428 Ma to służyć jako miniCMS, to są klasy do zarządzania podstronami. Chciałbym się zapytać czy to jest wogóle obiektowo, bo mi się wydaje że to są zwykłe funkcje pogrupowane w klasy. Nie wiem czy rozumiem ideę obiektowego programowania. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do tytułu "PHP5: Zaawansowane programowanie" to ja mam pozytywne odczucia. Książka jest dobrze napisana, przykłady są przejrzyste. Jednak dla dobrego zrozumienia czasami trzeba przeczytać coś parę razy - w sumie jak ze wszystkim co do nauki.
Apropo twojego ostatniego przykładu z formularzem. To nie podoba mi się to stwierdzenie: Cytat No tak, wiem o tym, ale ja robiłem klasę przygotowaną do swoich potrzeb i na mojej stronie akurat będzie pasował taki schemat. Skoro to jest miniCMS to może jeszcze go kiedyś wykorzystasz, może wtedy będzie ci potrzebny lable albo coś czego tu nie ma i będzie zonk. Lepiej by było - moim zdaniem - gdybyś zrobił klasę ogólną Form, która, np. tworzy nagłówek, zamyka formularz i klasy które dziedziczą. Tak jak koledzy powiedzieli, każdy input, każdy textarea może być obiektem. Każdy z tych elementów może mieć osobną klasę dla siebie dzięki której będziesz nimi sterował i każda z tych klas może dziedziczyć po klasie Form. To daje ci elastyczność i wygodę pracy teraz i w przyszłości. Wspominam o tych modyfikacjach między innymi dlatego, że to zasadniczo część filozofii programowania obiektowego. Dzięki temu kod jest łątwy do zrozumienia, łatwy do obsługi i modyfikacji Ten post edytował Fixus 31.08.2008, 21:30:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 22:36 |