![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 17 Dołączył: 19.03.2006 Skąd: z kosmosu ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jak w temacie, właśnie nagrywam "Mandrake Linux" na płytę CD i boje się że Windows XP się skasuje...
Skopiowałem plik boot.ini na wszelki wypadek, ale nie wiem czy to pomoże aby np. przywrócić Windows XP 1. Da się w ten sposób przywrócić XP (zgubiłem oryginał CD XP Home :/) 2. Mogę mieć dwa różne systemy na jednej partycji? (Windows + Linuks) @edit Na C mam 6,24 GB wolne, wystarczy na Mandrake linuxa? Pozdrawiam, WebNuLL(Babcia@Stefa) Ten post edytował Babcia@Stefa 29.08.2008, 14:20:14 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie zgadzam się imho trzymanie / i /home na jednej partycji to lekka głupota ja u siebie mam na / jakies 10gb i reszte na /home jak wychodzi nowa wersja linuksa to instaluje ją na / a /home nie formatuje. Jak wychodzi nowa wersja linuksa to robię wirtualizację. Ubuntu mam przez Aktualizacje oprogramowania, więc nie martwię się o utratę danych. Dwie partycje miałem, gdy korzystałem z Archa i Debiana. Obecnie przymierzam się do zakupu dysku zewnętrznego więc zapewne cały /home zostanie tam przeniesiony. Zauważ, że nie koniecznie system będzie chciał dodać kolejną partycję podstawową. Limit bodaj 4 bądź 5 wynosi. W archu miałem tak, że domyślnie system mi ładował osobno na /home, /boot, / i /swap. Nie mogłem doinstalować Windowsa. Potrzebne było zrzucenie /home na partycję główną. Cytat Chyba czytalismy inne artykuły o swap ale ja słyszałem, że wielkość partycji swap zależy od ilości posiadanego ramu. Gdy juz ramu bedzie za mało linux bedzie korzystał ze swapu. Ja np. mam 4gb ramu i swap jest mi praktycznie niepotrzebny. Chociaz i tak przydzieliłem jakies pół Gb na to. Owszem, ja jednak stosuję zasadę, że SWAP >= RAM. W przypadku takim jak Ty, użyłbym ok. 1GB swapa. Obecnie mam 2GB ramu i 3GB swapa. Póki nie zmieniam dysku, nie mam zamiaru zmieniać ustawień. Podczas partycjonowania instalator mi sam ustawił taką wielkość dysku wymiany. Co do wielkości partycji na soft - względnie do potrzeb. Ja na swoim dysku mam już 6GB zajęte samym systemem. Nie usuwam zakeszowanych paczek instalacyjnych, więc to też ma wpływ. Ale zgadzam się. Skoro takie Mandrivy na USB 2GB i 4GB chodzą, to równie dobrze na dysku może chodzić. Ten post edytował tiraeth 29.08.2008, 15:33:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 17:54 |