![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2007 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeszukując właśnie tematy tego forum pt. "polskie znaki w AJAX" doszedłem do wniosku, że napisze właśnie jak zapobiec "krzakom" w AJAX.
1. Pierwszą rzeczą, którą trzeba zrobic jest wstawienie meta tag np. w pliku index.html
2. Następnie, w pliku np. ajax.js dodajemy linijkę kodu:
U mnie wygląda to tak:
3. przy pobieraniu danych z bazy w pliku np. ajax.class.php robimy zapytanie:
najlepiej przed zapytaniem przy pobieraniu danych. U mnie cała funkcja wygląda tak:
Myślę, że choć trochę pomogłem Pozdrawiam. Ten post edytował SN@JPER^ 4.05.2007, 09:49:45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napotkałem dziwny problem, korzystam z ajaxa, aby sprawdzać dostępność loginu w bazie danych.
Po wpisywaniu nowego loginu, skrypt sprawdza, czy login już nie istnieje. Jeśli login istnieje, pole podświetla się na czerwono, jeśli nie, to pole podświetla się na źółto i można taki login dodać do bazy danych. Jedyne, co nie działa, to sprawdzanie loginów z polskimi diakrytykami w Internet Explorerze (przez ajax). W FF i Operze działa znakomicie. Skrypt oraz baza danych kodowane są w UTF-8. Czy ktoś ma jakiś pomysł, żeby skrypt działał poprawnie pod IE ? index.php:
plik wykorzystywany przez ajax do zapytań w bazie danych: infoajax.php
obsługa ajaxa: scripts.js
Update 2008.09.01. Udało mi się rozwiązać problem. W pliku scripts.js należy zamienić metodę GET na POST:
Ten post edytował andulka 1.09.2008, 10:14:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 16:15 |