![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 9 Dołączył: 14.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopiero zacząłem przygodę z obiektowym PHP. Uczyłem się z książki 'Zaawansowane tworzenie stron www PHP5 Szybki start'.
Udało mi się wykombinować taki kod: http://www.wklej.com.pl/show.php?what=20080812201428 Ma to służyć jako miniCMS, to są klasy do zarządzania podstronami. Chciałbym się zapytać czy to jest wogóle obiektowo, bo mi się wydaje że to są zwykłe funkcje pogrupowane w klasy. Nie wiem czy rozumiem ideę obiektowego programowania. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli masz jusz dane w tablicy to tą tablicę przekazujesz do widoku a w widoku wyciągasz wszystkie elementy tablicy i dekorujesz html później wyrzucasz do przeglądarki. Generalnie to jest tak w uproszczeniu
Kontroler - przyjmuje zapytanie i podejmuje decyzje co zrobić, jeżeli potrzebne są jakieś dane ze źródła danych (plik,baza,SOAP etc.) to prosi Model o przygotowanie takich danych. Model - pobiera dane ze źródła danych i zwraca kontrolerowi (w postaći np. tablicy) Kontroler dostaje dane i wywołuje odpowiedni widok Widok - dostaje "surowe" dane i przygotowywuje je do prezentacji (np. dostał tablicę to robi na niek foreach i dla każdego wiersza dodaje tagi html) po czym wyrzuca do przeglądarki. odnośnie twojego mini CMS (też taki pisze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) ) to nie potrzeba duzo roboty od frontu model ma np. 1 metode pokaz_strone($id) i wniej wczytujesz z bazy treść strony, widok też ma co najmniej jedną metodę pokaz($strona) dostaje treść strony od modelu i np. wyrzuca to pomiędzy tagami <p></p> a kontroler np. sprawdza czy w $_GET jest podane id jeżeli tak to wywołuje model z tym id a pozniej widok ze zwróconą przez model wartością, jeżeli id nie ma to wczytuje stronę domyślną. Ten post edytował f1xer 22.08.2008, 17:32:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 21:04 |