![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 9 Dołączył: 14.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopiero zacząłem przygodę z obiektowym PHP. Uczyłem się z książki 'Zaawansowane tworzenie stron www PHP5 Szybki start'.
Udało mi się wykombinować taki kod: http://www.wklej.com.pl/show.php?what=20080812201428 Ma to służyć jako miniCMS, to są klasy do zarządzania podstronami. Chciałbym się zapytać czy to jest wogóle obiektowo, bo mi się wydaje że to są zwykłe funkcje pogrupowane w klasy. Nie wiem czy rozumiem ideę obiektowego programowania. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Abstrahując od twojego problemu, jeżeli chodzi o rozdzielenie logiki to poczytaj o MVC sam niedawno się z tym męczyłem i wydawało mi się to wręcz bez sensowne ale później po przemyśleniu i napisaniu pierwszego skryptu MVC zrozumiałem o co biega tak z biegu podam prosty przykład
sens powyższego jest żaden, natomiast moim zdaniem dobrze obrazuje idee MVC. Zauważ że dzięki temu, jeżeli np. będziesz chciał dodać obsługę bazy mysql, to zostanie ci do zmiany tylko model, a jeżeli będziesz chciał dać możliwość obejrzenia newsa w pdf to wystarczy dopisać odpowiedni widok. Ten post edytował f1xer 22.08.2008, 14:21:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 12:09 |