![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 4 Dołączył: 11.08.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam problem z działaniem wyjątków w Kohanie...
przykladowy model:
no i teraz w kontrolerze
problem w tym ze nie wiem jak wyrzucić tekst na osobną stronę... czyli do kohana_error_page... no i w ogóle czy dobrze tego używam... i czy w modelu powinno być wyrzucenie wyjątku... hmmm |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@mike, czyli obsługujemy wyjątki, czy w samej akcji, czy w jakimś filtrze. I poniekąd są obsługiwane tak samo, zmienia się widok.
Z reszta to też zależy od frameworka. Używałeś chyba Agavi, prawda? Tam sobie zwracasz widok 404 w Symfony natomiast rzucasz wyjątkiem 404. Ten post edytował LBO 21.08.2008, 12:03:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@mike, czyli obsługujemy wyjątki, czy w samej akcji, czy w jakimś filtrze. W akcji na pewno nie. Wyjątek powinien obsłużyć jaakiś filtr lub kontroler. Jeśli model użyty w akcji rzucił wyjątek to akcja może go obsłużyć (bo może to jakiś pikuś) albo puścić dalej. Na pewno akcja powinna mieć możliwość złapania takiego wyjątku.I poniekąd są obsługiwane tak samo, zmienia się widok. Niekoniecznie. Bez sensu na przykład żeby wyjątek zgłoszony w trybie deweloperskim wysyłał mi maila lub nawet zapisywał się do logów jeśli nie chcę.Poza widokiem sposób obsługi również może się różnić. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 14:11 |