Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jak wygląda wasza współpraca z grafikiem ?
subey

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Tak jak w tytule, jak wyglądała oraz jak wygląda teraz lub jak byście chcieli żeby wyglądała ?
Pytam raczej programistów (a dokładniej front developerów bo to oni odpowiedzialni za tą robotę) ale graficy również mogą się wypowiedzieć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

1. Czy udaję wam się wydębić od grafika gotowy szablon jako grafikę i wy w spokoju sobie tniecie i stylujecie a potem mu przekazujecie gotowy szablon?

2. Czy też użeracie się na żywca z kodem i jest tylko "przesuń to w prawo", "tam dodaj tło" itd, czasu trudno im wytłumaczyć że niektóre zmiany wymagają sporych przeróbek :|

3. No właśnie i jeszcze pytanie czy macie jakiś podział że programista robi sam kod do obsługi, front developer - szablon, a grafik - grafikę, czy też programista odwala kod funkcjonalny i szablon?

4. Też od razu spytam ile około czasu schodzi wam na pocięcie szablonu z ok 10 podstronami?

Bede wdzięczny za jakiekolwiek odpowiedzi, muszę w końcu jakoś ustalić system roboty bo już mi sie nerwy kończą
PS Piszcie odpowiedzi do numerków (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Oraz jak macie jakieś rady jak to ustalić, bądź linki do artów byłbym wdzięczny
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Sedziwoj

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Właściwie można podzielić to wszystko na parę oddzielnych etapów
1) tworzenie przez grafika layout'u
2) cięcie i tworzenie HTML/CSS koder
3) podpięcie pod źródło danych programista

2 i 3 może mieć różne możliwości, bo czy koder zrobi statycznie, a programista to zamknie (np. Smarty i pętle, dane), czy programista umieści wszystkie dane a koder to ubierze, to już kwestia gustu.
Ja pomimo że znam HTML i CSS to jest na tyle dużo trików że lepiej aby robiła osoba w tym wyspecjalizowana, ja mam swoją warstwę, koder swoją, on nie zna różnych niuansów programowania, ja nie muszę znać kodowania (pod róże przeglądarki itd.).
Można to różnie łączyć, ale wiadomo jak to jest, jak osoba robi wiele to raczej kiepsko wychodzi, trzeba czasu i doświadczenia aby robić wiele rzeczy dobrze i szybko.
Jedno jest pewne, grafik musi wiedzieć jak wygląda cięcie, aby nie wymyślił głupot nie do pocięcia (czy raczej bardzo ciężkie do cięcia), koder powinien umieć podstawy wypluwania danych (zmienne, pętle, warunki; nie ważne jaki jest to system szablonów) aby jak ma coś zmienić nie zagubił się wszystkim, programista musi znać podstawy HTML aby wiedział co robi w szablonach i gdzie szukać.

Pomijam dalsze rozważania co np. JS czy bazą danych itp. itd. bo nie taki temat.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 13:36