![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 10.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam szanownych forumowiczów. Przewertowałem juz chyba caly Internet w poszukiwaniu informacji na temat elektronicznego podpisu oraz wykorzystaniu go w aplikacjach internetowych pisanych w php i niestety informacji na ten temat prawie w ogole nie ma.
Zastanawia mnie w jaki sposob podpisac formularz takim podpisem. Jak powszechnie wiadomo w php mozna taki formularz podpisac pliczkiem z certyfikatem, ale jest to dosyc uciazliwe. Nie po to sie kupowalo karte, aby podczas podpisywania uploadowac plik. Zwykly kowalski przeciez sie pogubi. Mi glownie chodzi o automatyczne podpisanie formularza, bezposrednio po wlozeniu karty. Czy ktos z szanownych Forumowiczow pisal aplikacje z wykorzystaniem podpisu kwalifikowanego? Moze ktos jest w stanie sie podzielic wiedza na ten temat? Jak podpisac formularz owym podpisem? Czy to jest w ogole mozliwe w php? Spotkalem sie juz z programami okienkowymi, ktore wyciagaja zainstalowane certyfikaty z systemu i podczas podpisywania emaila badz jakiegos dokumentu uzytkownik wybiera swoj certyfikat. Nastepnie po wybraniu odpowiedniego certyfikatu program prosi o wlozenie karty do czytnika i wowczas nastepuje podpisanie dokumentu. A jak to wyglada w php? -- pozdrawiam omnibus |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpowiednie API jest wbudowane w Windows - poczytaj sobie np. tutaj: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms953432.aspx. Z jego użyciem z poziomu ActiveX raczej nie będzie problemu (no chyba że jakieś kwestie uprawnień). Do FF można napisać rozszerzenie które będzie wywoływać funkcje systemowe, więc tez by się to dało zrobić (możesz zobaczyć jak jest zrobiona obsługa programu ReGet w dodatku FlashGot). Jeżeli dobrze zakombinować to powinno się udać napisać rozszerzenie które będzie też działać na Linuxie i tam tez wywoływać odpowiednie funkcje systemowe. Opery nie znam więc się nie wypowiadam, ale też jest szansa że coś takiego też da się tam zrobić.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 01:51 |