![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czytałem conieco w manualu o mysql_real_escape_string (nawet po polsku jest opis:))
jednak jako początkujący webmasjter, niebardzo to rozumiem, więc mam pytanie czy poniższy skrypt jest bezpieczny??
cały ten kod jest pisany "z palca", chce sie tylko dowiedzieć czy takie filtrowanie zmiennych jest bezpieczne, czy to wogóle oto chodzi edit:// jeszcze jedno czy "sprintf" to jest to samo co mysql_query?
Powód edycji: Poprawiłem tytuł tematu. /webdicepl
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 25 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@robos85:
Przy magic_quotes też trzeba się zabepieczyc przed XSS. @peter13135: Funkcja jest OK, ale sądzę, że nie ma sensu łączyć strip_tags() z htmlspecialchars() (w typ przypadpku), jako, że drugie zamienia tobie tagi <> na HTMLowe encje (? zwał jak zwał) i są wtedy one wyświetlane w formie tekstowej (tak jak na tym forum), więc żadne XSS nie ma wtedy prawa bytu. strip_tags() używaj, jeśli chcesz usuwać tagi z wprowadzanego tekstu, zamiast je wyświetlać z htmlspecialchars(). Plus, dla strip_tags() możesz podać listę 'dozwolonych' tagów, np. <b>, <i> oraz <u> są dobrymi przykładami nieszkodliwych tagów. Przykład: Wysyłam komentarz o treści <script>alert('Shackowałem cię!');</script> htmlspecialchars("<script>alert('Shackowałem cię!');</script>"); wyświetli <script>alert('Shackowałem cię!');</script> strip_tags("<script>alert('Shackowałem cię!');</script>"); wyświetli alert('Shackowałem cię!'); Oba są niegroźne, ale wynik różny, prawda? Ten post edytował paziek 11.08.2008, 13:59:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 02:44 |