![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam kilka pytań dotyczących programowania obiektowego w php. Staram się napisać stronkę za pomocą oo ale niestety moja przygoda z oo się dopiero zaczyna więc nie wiem jak powinny wyglądać poszczególne class'y. Mój serwis ma logowanie, dodawanie artykułów, edytowanie artykułów, rejestrację, kontroler sesji, odzyskaj hasło, zmiana danych w profilu. Na razie tyle, nie wiem jak połączyć owe funkcje w class'y tz czy dodawanie i usuwanie/zmiana artykułów ma być jedną klasą... Moim zdaniem powinno wglądać to tak (każda linia to jedna class'a): -class'a która składa wszystko do kupy -logowanie, kontrola sesji -rejestracja -odzyskiwanie hasła -zmiana danych w profilu -dodawanie, edytowanie, usuwanie artykułów Proszę o poprawienie mojego pomysłu bo chyba lekko przesadziłem z dzieleniem tego na elementy?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-klasa która składa wszystko do kupy to tak jak by kontroler, wcześniej nie wiedziałem że się to tak nazwa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Tak zmienię nazwę Wygląda to tak: -kontroler (wywołuje inne klasy) -klasa_conf (tworząca zmienne konfiguracyjne typu obecny styl title itd) -mysql (pobiera przy tworzeniu hasło, login itd, łączy się z mysql i wysyła do niego zapytanie MVC) -logowanie (sprawdzanie poprawności wprowadzanych danych odpytywanie [kontrolera mysql]) -kontrola_sesji (sprawdza czy wszystkie dane się zgadzają tz np ip z tym z logowania dodatkowo wpisuje czas ostatniej wizyty/podjęcia jakiejś czynności) -rejestracja (sprawdzanie poprawności wprowadzanych danych przesłanie ich do [kontrolera mysql]) -odzyskiwanie_hasła (wysyła maile sprawdza dane) -profil (zmiana danych w profilu) -artykuły (dodawanie, edytowanie, usuwanie artykułów) -formularz (tworzy formularze) Teraz zostały dwa pytania: 1. Coś takiego może być?? 2. Czym wyświetlać artykuły dane z profilu?? Edit: usunięte 3 pytanie...
Ten post edytował ShadowD 6.08.2008, 21:38:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 22:22 |