![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie czy da się zrobić coś takiego:
1.Zeby z pliku np. data.dat skrypt php odczytywal jedna linijke i zpisywal ja do jednej zmiennej (jako tekst) potem zeby odczytywal nastepna linijke i zapisywal do nastepnej zmiennej? 2.I czy daloby sie zrobic cos takiego zeby skrypt dziala tak jak ten powyzej tylko zeby czytal co dwie linjki? Z gory dziekuje za pomoc (dla was moze to latwy skrypt (ale ja jestem poczatkujacy)) ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.
Kod $tab=file(data.dat);
for($i=0;$i<count($tab);$i++){ $nr=1+$i; $zmienna{$nr}=$tab[$i]; } w zmiennych $zmienna1, $zmienna2, $zmienna3... itd. masz linijki pliku ale to jest bez sensu mozesz pobrac plik w tablice: Kod $tab=file(data.dat);
i kazda linie masz pod $tab[0], $tab[1]... itd., wiec po co przypisywac jeszcze to do osobnych zmiennych. 2. a tutaj to juz sam pomys jesli masz tablice w ktorej masz plik gdzie kazda linia to $tab[0] = pierwsza linia; $tab[1] = druga linia; $tab[2] = trzecia inia; itd. to juz chyba nie problem pobrac co druga :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:08 |