![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
Temat założony na prośbę SHIPa oraz normanosa traktujący o rozkładaniu obciążenia na wiele maszyn
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomysł dość dobry ale wydaje mi się, że problemem będzie tutaj użycie semaforów by ograniczyć możliwość jednoczesnego dostępu do danych sesyjnych. Tak by dwa skrypty na raz z nimi nie grzebały.
Oczywiście można zrobić tak, że w sesji przechowujemy tylko informacje: - zalogowany: tak/nie - identyfikator użytkownika - jakieś dane użytkownika co się rzadko zmieniają a pokazujemy jest na stronie - adres ip (chyba, że mechanizm handlera sesji posiada zabezpieczenie przed zmianą ip) Ja bym to zrobił tak, że robię dedykowaną maszynę sesyjną, która ma coś na wzór bazy danych - przechowuje sesje, łączysz się z nią poprzez socketa i odpytujesz. Tyle, że w tym wypadku: - trzeba napisać soft do tej maszyny, który będzie bardzo szybki, będzie świetnie cacheował i kolejkował dane, będzie potrafił zadbać o bezpieczeństwo - napisać moduł do php'a za pomocą którego będzie się do tego odwoływało (można oczywiście ręcznie sockety otwierać ale myślę, że moduł byłby lepszy), w szczególności moduł mógłby być non stop odpalony i mieć stałe połączenie z serwerem sesyjnym by nie tracić na wydajności. To taki pomysł na szybko ale na ile opłacalny to nie wiem ... na pewno sporo czasu by poszło na oprogramowanie tego i czy zyski wynikające z wydajności zrekompensowałyby straty czasu poświęconego na oprogramowanie tego. I pytanie czy nie ma prostszego rozwiązania, które także się spisze i może będzie trochę mniej wydajne ale w ostatecznym rachunku wyjdzie lepiej ? Ten pomysł z dyskiem sieciowym byłby nawet dość dobry - tyle, że dysk musiałby być wpięty w architekturę o dużej przepustowości i sam najpewniej być RAID'em na SAS'ach. Do tego pozostaje problem rozwiązania konkurencyjności. pozdr. Łukasz |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 19:50 |