![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 9 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstalowałem sobie symfony... zasadniczo zaczynam z nim zabawę
i zrobiłem na razie najprostszy przykład w stylu 'hello world' odpaliłem i wyszło że generowanie trwało ponad 0,1 s czy to nie aby trochę za dużo jak na uruchomienie samego frameworka... chciałem się zapytać czy u was też tak chodzi i dla jak dużych serwisów używacie tego frameworka... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cysiaczek jest dokładnie tak jak piszesz. A co do propela to na prawdę jest on wolny - ale tak jak piszesz nie obciąża bazy danych a sam parser php. W newralgicznych punktach często lepiej obejść się bez propela bo przy skomplikowanych joinach potrafi nieźle zamulić ;-)
Co do cache to w czasie testów na localhost nie widać dużych różnic, ale na serwerach współdzielonych 90% problemów z wydajnością leży po stronie bazy danych - tam po cachowaniu wydajność wzrasta znacznie. Kiedyś miałem przypadek, że przepisałem aplikacje na propela (bez symfony użyłem tylko propela jako ORM) - stara aplikacja wykonywała ~20 zapytań, nowa ~5. Na localhost nowa aplikacja była 2x wolniejsza od starej - ale po wgraniu na serwer nowa była ponad 3x szybsza - po prostu propel generował duży nakład pracy dla parsera co spowalniało go na localhost - na hostingu natomiast problemem była baza danych więc zmniejszenie liczby zapytań dała dużego bosta. Po tamtym doświadczeniu wiem, że prędkość działania aplikacji to rzecz względna ;-) Cachowanie jest opłacalne w środowisku produkcyjnym chociaż czasami nie widać znaczących różnic podczas testów. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 22:57 |